Tort królik

  • wyświetlono: 1496 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ciekawy tort na Wielkanoc. Można zaskoczyć nim gości.

hahaha 015
  • 4 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopty x3:

- 2 jajka

- 2 łyżki mąki tortowej

- 2 łyżki cukru

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

- 330 ml kremówki 30%

- 25 dag serka mascarpone

- cukier puder do smaku

- 1 łyżka żelatyny

- 2 łyżki gorącej wody

- różowy barwnik spożywczy

Uszy:

- 1 szklanka mąki tortowej

- 10 dag margaryny

- 3 łyżki cukru pudru

- 2 żółtka

Lukier:

- 1 małe białko

- około 1 szklanka cukru pudru

- różowy barwnik spożywczy

Nos i oczy:

- 2 kostki mlecznej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Tort królik

  • 1. Biszkopty: Najpierw białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.

    Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia. Tak samo pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Biszkopty odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Uszy: Mąkę, cukier puder i margarynę przekładamy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na około 20 minut. Następnie przygotowujemy sobie szablon. Polecam wydrukować wzór uszów królika z gotowej grafiki, którą znajdziecie w internecie. Wydrukowane uszy wycinamy. Ciasto wałkujemy na średnią grubość. Uszy nie mogą być ani za grube ani za cienkie. Szablon przykładamy do ciasta i wycinamy go ostrym nożem. Uszy układamy na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10-15 minut w 180 stopniach. Upieczone uszy odstawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Lukier: Białko ucieramy z cukrem przez kilka minut. Jak już będzie odpowiednia konsystencja to dodajemy troszeczkę barwnika.

    Zimne uszy ozdabiamy lukrem.
  • 4. Nos i oczy: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie czekoladę przekładamy do woreczka strunowego i na papierze do pieczenia rysujemy oczy i nosek. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 5. Krem: Ubijamy kremówkę na puszystość. Dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Ponownie ubijamy. Dodajemy barwnik i ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Żelatynę studzimy. Letnią, ale płynną wlewamy do kremu i dokładnie łączymy z kremem.
  • 6. Składanie: W biszkopcie, który pójdzie na wierzch tortu wycinamy dwa otwory, w których umieścimy uszy.Tort przekładamy częścią kremu. Również kremem smarujemy boki i wierzch tortu. W otworach umieszczamy uszy. Na przodzie tortu umieszczamy oczy i nos.
  • 7. Gotowe! Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiastoczekoladaDeserna słodkociasteczkaWielkanocdla dziecilukierserek mascarponez krememWielkanocny wypiekciasto wielkanocnewielkanocny stółdomowy tortprzepis_miesiąca1000z lukrembiszkoptowy tort

Komentarze

Podobne przepisy

tort drip

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort okolicznościowy z Dripem

Z takim tortem udałam się na urodziny...

Tort czekoladowy

Dodane przez: Marta199401

Tort czekoladowy

Pyszny czekoladowy tort na każdą...

Tort Szwarcwaldzki

Dodane przez: Patrycja33

Tort Szwarcwaldzki

Znacie ten tort? Czekoladowe biszkopty,...

Tort brzoskwiniowy

Dodane przez: Ola1984

Tort brzoskwiniowy

Prosty, a zarazem efektowny tort...

Tort

Dodane przez: MagdaD123

Tort rafaello

Przepyszny, puszysty , wilgotny...

TORT KOMUNIJNY

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT KOMUNIJNY

Tort na I Komunię Świętą dla dziewczynki....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE