Tort krakowski

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Miał być okrągły ale tortownica mi się zepsuła i przeciekała :(

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto

    15 dag mąki pszennej
    10 dag mąki owsianej
    10 dag miodu
    10 dag cukru
    5 jajek
    łyżeczka sody oczyszczonej

    łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki spirytusu

    Masa

    200 g masła
    szklanka mleka
    50 g cukru pudru
    3 łyżki kaszy manny
    powidła

    polewa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Powidła

Tort krakowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać suche składniki. Jajka utrzeć z cukrem. Wlać roztopiony miód. Połączyć z mąką. Wymieszać. Przelać do tortownicy. Piec około 45 min w 180 stopniach.
  • 2. Zagotować mleko, wsypać kaszę mannę, gotować na małym ogniu aż zrobi się średnio gęsta. Wystudzić. Masło i cukier puder utrzeć mikserem, dodając po łyżce kaszy.
  • 3. Ciasto przekroić na dwa (jeśli pieczecie w tortownicy, na trzy) blaty. Nasączyć kawą ze spirytusem. Posmarować cienką warstwą powideł i masą. Polać polewą.

    Smacznego :)

Porady

Na tortownicę 24 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować