Tort kraina lodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Jajka z cukrem ubić na pianę. Dodać wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Piec w okrągłej blaszce w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut (należy sprawdzić patyczkiem).
2.Sztuczny lód:
w garnuszku zagotować wodę, wsypać cukier. Gotować na malutkim ogniu bez mieszania. Jeśli mamy termometr, należy podgrzać cukier do 150 stopni. Jeśli bez termometru, obserwujemy masę, jeśli zacznie ciemnieć, szybko ściągamy garnek z gazu.
Dodać kroplę barwnika, wymieszać. Wylać na płaską blaszkę wyłożoną pergaminem. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Kiedy masa stężeje, można ją połamać na odpowiednie kawałki.
3.Mocno schłodzoną śmietankę ubić z 2 śmietanfixami i ewentualnie cukrem pudrem.
Owoce dokładnie umyć i wysuszyć.
4.Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Przekładać bitą śmietaną. Na bitej śmietanie układać owoce.
Górną warstwę tortu pokrywamy bitą śmietaną, boki również smarujemy śmietaną. Ostatnim opakowaniem śmietanfixu posypujemy boki i górę tortu. Na wierzchu i bokach układamy śnieżynki z lukru oraz napis. Ustawiamy księżniczki oraz połamany jadalny lód.
Komentarze