Tort ''koszulka sportowca'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budyń z mąką i proszkiem i już mieszać łopatką (nie za długo). Wylać do blaszki 27x38 wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Piec ok. 25 min. w 175*.
3.Następne biszkopty upiec tak samo.
4.Czekoladę wraz ze śmietanką, rozpuścić nad parą.Ostudzić i schłodzić w lodówce z pół godziny(można na całą noc).Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Wyjąć z lodówki śmietankę czekoladową i ubić ze Śnieżką.W osobnej misce,zmiksować jogurt z serkiem i cukrem. Potem do jogurtu dodawać porcjami ubitą śmietankę i miksować. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować.
Wylać na biszkopt w blaszce.
5.Jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki, wyłożonej wysoko papierem do pieczenia.
Nasączyć biszkopt, ale nie za mocno. Drugi biszkopt można więcej nasączyć a trzeci nie nasączamy.
6.Przykryć następnym biszkoptem, który nasączamy mocniej.
7.Krem ciemny, robimy jak i jasny. Wykładamy na biszkopt.
8.Przykrywamy ostatnim biszkoptem.Całość schładzamy w lodówce.
9.Biszkopty przełożyć na tackę. Wyciąć z papieru szablon koszulki i przyłożyć do biszkoptów.
12.Ugotować budyń z cukrem i ostudzić, od czasu do czasu mieszając. Zmiksować miękkie masło. Dodawać po łyżce budyniu i zmiksować. Masą posmarować cały tort. Schłodzić.
13.W/g Marty Ryżek-Kalkowskiej
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tort-serce-na-slub-i-na-rocznice-slubu-13
''Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj ponownie.''
''Rozwałkuj masę cukrową podsypując cukrem pudrem aby nie przywierała do stolnicy. obłóż masą cukrową tort, ścinając nadmiar masy po bokach. Wygładź brzegi i boki ,aby tort był gładki.''
14.Czekolady rozpuścić nad parą. Odstawić i dodać odrobinkę barwnika, rozmieszanego z 2-3 kroplami wody. Wymieszać, jak zacznie gęstnieć to zagnieść i rozwałkować między papierami do pieczenia.
Można za pomocą ręcznika papierowego, odcisnąć wzorek.
15.Literki wykroić foremką, albo w/g wzoru, wyciąć nożykiem. Pamiętając, że czekolada, musi być nie zastygnięta bo będzie się łamać.
Komentarze