TORT ''KOSZULKA SPORTOWCA''

4.5 (178 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Tort upiekłam na urodzinki,dla wnuczka zapalonego piłkarza.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopt biały:
    -4 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -1 duży budyń śmietankowy
    -1 łyżka mąki tortowej
    -1,5 łyżeczki proszku do piecz.

    biszkopt ciemny:
    -4 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -1 duży budyń czekoladowy
    -1 łyżka mąki tortowej
    -1,5 łyżeczki proszku do piecz.

    biszkopt różowy:
    -4 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -1 duży budyń malinowy
    -1 łyżka mąki tortowej
    -1,5 łyżeczki proszku do piecz.

    do nasączania woda z sokiem malinowym

    krem czekoladowy biały:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -2 biała czekolady(200g)
    -1 Śnieżka
    -1/2 jogurtu greckiego (200g)
    -100 g. cukru pudru
    -1/2 serka Mascarpone(125g.)
    -6 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    krem czekoladowy ciemny:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -2 gorzkie czekolady(200g)
    -1 Śnieżka
    -1/2 jogurtu greckiego (200g)
    -120 g. cukru pudru
    -1/2 serka Mascarpone(125g.)
    -6 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    masa budyniowa:
    -1/2 l. mleka
    -1 budyń śmietankowy duży
    -3 łyżki cukru
    -1 masło

    masa cukrowa w/g Marty Ryżek-Kalkowskiej
    800 g cukru pudru,
    100 g glukozy,
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml wody
    oraz sitko
    barwniki spożywcze.

    ozdoby:
    -2 białe czekolady
    -barwnik spożywczy
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Tort ''koszulka sportowca'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt przed pieczeniem 1. Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budyń z mąką i proszkiem i już mieszać łopatką (nie za długo). Wylać do blaszki 27x38 wyłożonej papierem do pieczenia.
  • biszkopt po upieczeniu 2. Piec ok. 25 min. w 175*.
  • trzy biszkopty 3. Następne biszkopty upiec tak samo.
  • warstwa kremu białego 4. Czekoladę wraz ze śmietanką, rozpuścić nad parą.Ostudzić i schłodzić w lodówce z pół godziny(można na całą noc).Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Wyjąć z lodówki śmietankę czekoladową i ubić ze Śnieżką.W osobnej misce,zmiksować jogurt z serkiem i cukrem. Potem do jogurtu dodawać porcjami ubitą śmietankę i miksować. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować.
    Wylać na biszkopt w blaszce.
  • 5. Jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki, wyłożonej wysoko papierem do pieczenia.
    Nasączyć biszkopt, ale nie za mocno. Drugi biszkopt można więcej nasączyć a trzeci nie nasączamy.
  • nasączanie biszkoptu 6. Przykryć następnym biszkoptem, który nasączamy mocniej.
  • warstwa kremu ciemnego 7. Krem ciemny, robimy jak i jasny. Wykładamy na biszkopt.
  • ostatni biszkopt 8. Przykrywamy ostatnim biszkoptem.Całość schładzamy w lodówce.

  • szablon 9. Biszkopty przełożyć na tackę. Wyciąć z papieru szablon koszulki i przyłożyć do biszkoptów.
  • formowanie koszulki 10. Obkroić w/g wzoru.Z odkrojonych kawałków uformować rękawki.
  • formowanie koszulki 11. Boki lekko ściąć.
  • 12. Ugotować budyń z cukrem i ostudzić, od czasu do czasu mieszając. Zmiksować miękkie masło. Dodawać po łyżce budyniu i zmiksować. Masą posmarować cały tort. Schłodzić.
  • masa cukrowa 13. W/g Marty Ryżek-Kalkowskiej
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tort-serce-na-slub-i-na-rocznice-slubu-13
    ''Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj ponownie.''
    ''Rozwałkuj masę cukrową podsypując cukrem pudrem aby nie przywierała do stolnicy. obłóż masą cukrową tort, ścinając nadmiar masy po bokach. Wygładź brzegi i boki ,aby tort był gładki.''
  • masa czekoladowa 14. Czekolady rozpuścić nad parą. Odstawić i dodać odrobinkę barwnika, rozmieszanego z 2-3 kroplami wody. Wymieszać, jak zacznie gęstnieć to zagnieść i rozwałkować między papierami do pieczenia.
    Można za pomocą ręcznika papierowego, odcisnąć wzorek.
  • wycinanie literek 15. Literki wykroić foremką, albo w/g wzoru, wyciąć nożykiem. Pamiętając, że czekolada, musi być nie zastygnięta bo będzie się łamać.
  • ozdoby 16. Z reszty wyciąć pasy, przykładając linijkę.
  • tort gotowy 17. Ozdoby przykleić wodą do koszulki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa budyniowa Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować