Tort- Kosz truskawek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kosz pełen truskawek, ale taki w całości jadalny kosz z truskawek w postaci tortu. Jest to tort na budyniowych biszkoptach bez mąki, przełożony jest masą z bitej śmietany z truskawkami oraz truskawk

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt budyniowy:
    3 budynie śmietankowe
    6 jajek
    1 niepełna szkl. cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki mąki tortowej

    Masa z bitej śmietany i truskawek:
    300 g śmietany 30 %
    1 śmietan fix
    2 łyżki cukru pudru
    7 truskawek

    Mus truskawkowy:
    300 g śmietany 30 %
    2 łyżki cukru pudru
    250 g truskawek
    25 g żelatyny

    Masa do pokrycia tortu:
    190 g gorzkiej czekolady
    4 łyżki masła
    1/2 szkl śmietany 18%
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1/4 łyżeczki soli
    ok. 2-3 szkl cukru pudru

    Dodatkowo:
    ok 70 dag truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort- kosz truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kosz z truskawkami - tort 1. Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę, na koniec dodajemy cukier. Dalej ubijając dodajemy po 1 żółtku. Budynie mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz mąką i stopniowo dodajemy do masy mieszając delikatnie, najlepiej już łyżką. Wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy i pieczemy ok 1 h w temp. 160 stopni. Absolutnie nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia i od razu po upieczeniu, żeby biszkopt nie opadł. Studzimy i kroimy na 4 blaty.
  • Kosz z truskawkami - tort 2. Przygotowujemy mus truskawkowy. Truskawki miksujemy za pomocą blendera. Śmietanę ubijamy na sztywno z fixem, pod koniec dodajemy cukier puder. Mieszamy z zmiksowanymi truskawkami. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i dodajemy do masy miksując dalej mikserem. Odstawiamy do lodówki.
  • Kosz z truskawkami - tort 3. Przygotowujemy masę z bitej śmietany z truskawkami. Śmietanę ubijamy na sztywno z fixem. Na koniec dodajemy cukier puder, dokładnie mieszamy. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z masą. Odstawiamy do lodówki.
  • Kosz z truskawkami - tort 4. Gdy mus zgęstnieje na tyle by można było nim przełożyć tort, możemy zacząć składanie. Blaty nasączamy syropem cukrowym. Pierwszy przekładamy połową bitej śmietany z truskawkami, kładziemy kolejny, nasączamy i dajemy mus truskawkowy cały, kładziemy następny blat, nasączamy i dajemy resztę bitej śmietany z truskawkami, przykrywamy ostatnim blatem. Wstawiamy do lodówki, żeby ładnie zastygło.
  • Kosz z truskawkami - tort 5. W tym czasie przygotowujemy masę do ozdobienia tortu. Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem, studzimy. Po tym czasie mieszamy ze śmietaną, ekstraktem, solą i dodajemy stopniowo cukier, im więcej dodamy tym gęstsza będzie masa, także jest to w zależności od tego jak sztywną chcemy uzyskać.

    Tak przygotowaną masą ozdabiamy tort wzorem kosza. Na wierzchu układamy umyte truskawki.

Porady

Masa która będziemy ozdabiać tort, powinna być w jak najmniejszej ilości, ponieważ jest bardzo słodka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować