Tort korzenno - cynamonowy

0 (0 ocen)

Ciasto o aromatach idealnie pasujących do świąt Bożego Narodzenia. Przepis na nie przyniósł mąż z pracy. Podobno tort rozchodził się w piorunującym tempie, w co nie wątpię, bo jest pyszny :)

Składniki:

  • na tortownicę o śr. 24cm:

    Biszkopt korzenny:

    6 jajek
    2/3 szkl mąki pszennej
    2/3 szkl mąki ziemniaczanej
    1,5 szkl cukru pudru
    2 łyżki ciemnego kakao
    2 łyżki przyprawy korzennej (ewentualnie piernikowej)

    Masa cynamonowa:

    500ml śmietany 30%
    500g serka Mascarpone
    1/2 szkl cukru pudru
    2 łyżki cynamonu

    Dodatkowo:

    250g powideł śliwkowych
    wiórki czekoladowe
    kandyzowana skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort korzenno - cynamonowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki na biszkopt w przygotowaniu 1. Biszkopt: obie mąki, przyprawę korzenną oraz kakao mieszamy i przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając porcjami połowę cukru pudru. Ubijamy do momentu powstania lśniącej piany. Żółtka ubijamy z pozostałą połową cukru pudru do momentu powstania puszystej masy. Masę z żółtek łączymy z pianą z białek, bardzo delikatnie mieszając drewnianą szpatułką.
  • 2. Następnie do masy wsypujemy porcjami mieszankę mąki, bardzo delikatnie mieszając drewnianą szpatułką. Papierem do pieczenia wykładamy tylko dno tortownicy o śr. 24cm i wlewamy ciasto. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy ok. 40 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty.
  • Dodanie cynamonu do masy 3. Masa: śmietanę schłodzoną przez co najmniej 12 godz. ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz cynamon. W osobnej misce krótko miksujemy Mascarpone, po czym łączymy ze śmietaną, miksując przez chwilę na najmniejszych obrotach. Masę odkładamy do lodówki na ok. 20 minut.
  • Składanie tortu 4. Złożenie tortu: masę śmietanową dzielimy na 2 większe i 1 mniejszą część. Na pierwszym blacie ciasta rozsmarowujemy połowę powideł oraz jedną z większych części masy śmietanowej. Przykrywamy drugim blatem, na który wykładamy resztę powideł i kolejną większą część masy. Przykrywamy 3 blatem, na który wykładamy resztę masy śmietanowej. Wierzch tortu dekorujemy według własnego uznania, np. wiórkami czekoladowymi i skórką pomarańczową. Tort wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godz.

Porady

Składniki na biszkopt muszą być w temp. pokojowej. Do przełożenia tortu można użyć więcej powideł. Blaty można nasączyć sokiem pomarańczowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować