Tort komunijny kwadratowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, po jednym żółtku i stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy i pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut.
2.Śmietanę (330 ml) gotujemy. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamane czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia. Kiedy masa przestygnie garnek wstawiamy do lodówki na noc. Ubijamy przed przełożeniem tortu.
3.Druga śmietanę ( 500 ml), dobrze schłodzoną ubijamy. Kiedy zacznie gęstnieć dodajemy masę z torebki, dalej miksujemy aż składniki całkiem się połączą.
4.Obrane i pokrojone cytryny gotujemy w podanej ilości wody z cukrem. Po 10 minutach przecedzamy i studzimy.
5.Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i sokiem cytrynowym na puszystą masę.
6.Pierwszy biszkopt nasączamy, smarujemy kremem malinowym, nakładamy drugi blat, również nasączamy, smarujemy dżemem porzeczkowym i białym kremem. Układamy ostatni biszkopt i tylko nasączamy.
7.Tort smarujemy dokładnie kremem maślanym i wstawiamy do lodówki na godzinę. Dobrze schłodzony będzie nam lepiej dekorować.
8.Z masy cukrowej robimy ozdoby i dekorujemy według wzoru.
Komentarze