Tort komunijny

0 (0 ocen)

  • 6 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatnie czekoladowo śmietankowy smak z dodatkiem kremu maślanego .

  • 6 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt ( ja upiekłam 3, można upiec jeden i przekroić na 3 części)
    4 jajka
    Pół szklanki cukru
    Pół szklanki mąki
    Łyżeczka proszku do pieczenia i oliwy
    Krem czekoladowy
    2 gorzkie czekolady 90g
    330 ml śmietany 30 procent
    250 g serka mascarpone
    Pół szklanki cukru pudru ( według uznania )
    Krem śmietankowy
    330ml śmietany 30 procent
    250g serka mascarpone
    Śnieżka w proszku
    Cukier waniliowy
    Pół szklanki cukru pudru
    Poncz do nasączenia biszkoptów
    Cytryna
    Szklanka ciepłej wody
    Krem maślany na bezie szwajcarskiej
    Szklanka cukru
    6 białek
    3 kostki masła 200g o zawartości tłuszczu 82
    Do dekoracji
    Gotowe literki , ozdoby z lukru plastycznego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort komunijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 .Jajka ubić z cukrem na puch i dodać potem mąkę z proszkiem do pieczenia i łyżeczkę oleju . Piec tak 25 - 30 zależy od piekarnika tak pieczemy kolejne dwa biszkoptu lub jak kto woli jeden i kroimy na trzy części .Studzimy .
    2.Robimy poncz do nasączenia , wyciskamy cytrynę ja użyłam pół i zamieszkałam z ciepłą wodą i odstawiłam na chwilę do połączenia .
    3.Krem czekoladowy
    Łamiemy czekoladę i wrzucany do miski .Na ogniu w rondelku podgrzewamy połowę tej śmietany z 330 ml nie gotować ma być dobrze ciepła gdy taka będzie zalewamy czekoladę i czekamy 2 minuty .Po tym czasie mieszamy rózgą do policzenia składników .Studzimy. Gdy ostygnie ubijamy pozostałą śmietanę i dodajemy do czekolady i mieszamy delikatnie do połączenia mas . Następnie dodajemy mascarpone, cukier puder i mieszany i mamy gotowy krem .
    4 .Nasączamy pierwszy blat biszkoptu i wykładamy krem czekoladowy , nakładamy następny nasączony biszkopt . Chłodzimy ja wstawiam do zamrażarki i pilnuje .
    5. Krem śmietankowy
    Ubijamy śmietanę pod koniec dodajemy cukier puder , mascarpone , śnieżkę w proszku cukier waniliowy i miksujemy do policzenia składników .
    6.Wyciagamy z zamrażalki nasz dół tortu czekoladowego i wykładamy krem śmietankowy następny nasączony biszkopt i znów chłodzimy.
    7.Krem maślany na bezie szwajcarskiej
    Nad kąpielą wodną umieszczamy miskę z białkami i cukrem i mieszany rózgą do roztopienia cukru między czasie sprawdzamy czy cukier się roztopił jak nie wyczuwany cukru między palcami to ściągamy z kipieli i studzimy. Po ostudzeniu ubijamy na sztywną pianę , gdy taka powstanie dodajemy po kawałku masła i ubijamy do końca masła. U mnie było to 2 całe i pół .Podczas mieszkania masa wam się zważy, ale to tak ma być i mieszamy dalej aż wszystko się połącz i wyjdzie krem jak zobaczycie te grudki to już końcówka do zakończenia miksowania tak przygotowany kremem smarujemy wierzch tortu i boki wyrównujemy i chłodzimy .
    8. Dekorujemy tym co mamy ja robiłam z lukru plastycznego można kupić gotowe kwiaty lub użyć żywych kwiatów . Pamiętajcie jak korzystacie z kwiatów z opłatków to musicie je wsadzić przed podaniem tortu na stuł lub podłożyć masę marcepanową wtedy się nie roztopią .
    Smacznego .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować