Delikatnie czekoladowo śmietankowy smak z dodatkiem kremu maślanego .
6 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Biszkopt ( ja upiekłam 3, można upiec jeden i przekroić na 3 części)
4 jajka
Pół szklanki cukru
Pół szklanki mąki
Łyżeczka proszku do pieczenia i oliwy
Krem czekoladowy
2 gorzkie czekolady 90g
330 ml śmietany 30 procent
250 g serka mascarpone
Pół szklanki cukru pudru ( według uznania )
Krem śmietankowy
330ml śmietany 30 procent
250g serka mascarpone
Śnieżka w proszku
Cukier waniliowy
Pół szklanki cukru pudru
Poncz do nasączenia biszkoptów
Cytryna
Szklanka ciepłej wody
Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Szklanka cukru
6 białek
3 kostki masła 200g o zawartości tłuszczu 82
Do dekoracji
Gotowe literki , ozdoby z lukru plastycznego
Tort komunijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 .Jajka ubić z cukrem na puch i dodać potem mąkę z proszkiem do pieczenia i łyżeczkę oleju . Piec tak 25 - 30 zależy od piekarnika tak pieczemy kolejne dwa biszkoptu lub jak kto woli jeden i kroimy na trzy części .Studzimy .
2.Robimy poncz do nasączenia , wyciskamy cytrynę ja użyłam pół i zamieszkałam z ciepłą wodą i odstawiłam na chwilę do połączenia .
3.Krem czekoladowy
Łamiemy czekoladę i wrzucany do miski .Na ogniu w rondelku podgrzewamy połowę tej śmietany z 330 ml nie gotować ma być dobrze ciepła gdy taka będzie zalewamy czekoladę i czekamy 2 minuty .Po tym czasie mieszamy rózgą do policzenia składników .Studzimy. Gdy ostygnie ubijamy pozostałą śmietanę i dodajemy do czekolady i mieszamy delikatnie do połączenia mas . Następnie dodajemy mascarpone, cukier puder i mieszany i mamy gotowy krem .
4 .Nasączamy pierwszy blat biszkoptu i wykładamy krem czekoladowy , nakładamy następny nasączony biszkopt . Chłodzimy ja wstawiam do zamrażarki i pilnuje .
5. Krem śmietankowy
Ubijamy śmietanę pod koniec dodajemy cukier puder , mascarpone , śnieżkę w proszku cukier waniliowy i miksujemy do policzenia składników .
6.Wyciagamy z zamrażalki nasz dół tortu czekoladowego i wykładamy krem śmietankowy następny nasączony biszkopt i znów chłodzimy.
7.Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Nad kąpielą wodną umieszczamy miskę z białkami i cukrem i mieszany rózgą do roztopienia cukru między czasie sprawdzamy czy cukier się roztopił jak nie wyczuwany cukru między palcami to ściągamy z kipieli i studzimy. Po ostudzeniu ubijamy na sztywną pianę , gdy taka powstanie dodajemy po kawałku masła i ubijamy do końca masła. U mnie było to 2 całe i pół .Podczas mieszkania masa wam się zważy, ale to tak ma być i mieszamy dalej aż wszystko się połącz i wyjdzie krem jak zobaczycie te grudki to już końcówka do zakończenia miksowania tak przygotowany kremem smarujemy wierzch tortu i boki wyrównujemy i chłodzimy .
8. Dekorujemy tym co mamy ja robiłam z lukru plastycznego można kupić gotowe kwiaty lub użyć żywych kwiatów . Pamiętajcie jak korzystacie z kwiatów z opłatków to musicie je wsadzić przed podaniem tortu na stuł lub podłożyć masę marcepanową wtedy się nie roztopią .
Smacznego .
Komentarze