Tort Komunijny

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Jest to tort w postaci książki ,taką książkę robiłam po raz pierwszy i myśl że mi wyszła dobrze,z małym błędem ,zamiast napisać komunia to napisałam kumunia ,ale i tak wszyscy zachwyceni.;)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki ; Biszkopt 1 - 8 jajek ,1,5 szklanki mąki tortowej,1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,1,5 szklanki cukru ,szczypta soli ,2 łyżeczki proszku do pieczenia ,1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
    Biszkopt 2 - 5 jajek, 3/4 szklanki mąki tortowej , 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, szczypta soli , 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
    Krem śmietankowy Dr .Oetkera , 2 litry kremówki 30 %, 750 gr, serka mascarpone, 7 śmietan fix ,8 łyżek cukru pudru, słoik dżemu wiśniowego,słoik dżemu brzoskwiniowego , puszka brzoskwiń.Kokos do obsypania boku tortu.Ponadto ozdoby ,koraliki .
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Ciasto Tort z kremem

Tort komunijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób wykonania - biszkopt 1 - białka oddzielamy od żółtek ubijamy na sztywną piane z szczyptą soli ,następnie dodajemy na przemian cukier z żółtkami ciągle miksując.Mąki mieszamy z sodą oraz proszkiem do pieczenia ,delikatnie łączymy z masą jajeczną. Tak przygotowana masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do suchego patyczka około 45 - 50 min w temperaturze 180 .Wielkość formy 24/39 cm.
    Biszkopt 2 - pieczemy tak samo tylko około 40 min.do suchego patyczka.Po upieczeniu biszkopty opuszczamy na ziemie z wysokości około 40 cm - wtedy biszkopt nie opadnie.Studzimy.
  • 2. Po ostudzeniu biszkopt 1 kroimy na 2 blaty ,biszkopt 2 też przekroiłam na 2 z tym że dolny blat odkroiłam cieńszy bo wykorzystałam go do innego ciasta.
    Krem Dr. Oetkera zrobić tak jak na opakowaniu Kremówkę ubić na sztywno dodając cukier puder, a pod koniec ubijania śmietan fixy,serek mascarpone zmiksować i porcjami dodawać do ubitej śmietany tak aby na się wszystko dokładnie połączyło.Tak przygotowana masę wkładamy do lodówki .Brzoskwinie odsączamy na sicie i osuszamy rzecznikiem papierowym ,kroimy w kostkę a sokiem nasączamy biszkopty.
  • 3. Spodni blat nasączamy sokiem ,smarujemy dżemem brzoskwiniowym nakładamy masę śmietanową z serkiem, na masę nakładamy połowę pokrojonych brzoskwiń przykrywamy lekko masą śmietanową i nakładamy 2 blat również nasączamy go sokiem,smarujemy dżemem wiśniowym nakładamy masę śmietanową ( trochę masy zostawiamy do dekoracji tortu) nakładamy drugą połowę brzoskwiń lekko je wciskając w masę. Nakładamy 3 blat ,dociskamy ,w połowie na środku z jednej i z drugiej strony ścinamy biszkopt aby nadać kształt książki,również boczne boki trochę ścinamy pod skosem formując kształt książki.
  • 4. Cały tort smarujemy kremem Dr,Oetkera, boki obsypujemy kokosem ozdabiamy według uznania i dekorujemy kremem śmietanowo - serowym oraz koralikami.
  • 5. Gotowy tort włożyć do lodówki przynajmniej na 3 godziny a najlepiej na całą noc.

Porady

Biszkopty można upiec dzień wcześniej .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Tort komunijny

To może cię zainteresować