Tort komunijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek, ubić białka na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, dalej ubijać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ubijając na koniec dodać olej, wymieszać.
Wsypać mąkę, ostrożnie wymieszać łyżką drewnianą.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem , tylko samo dno tortownicy o wymiarach 27 cm.
Włożyć do piekarnika, piec ok.30 minut w 175 stop, tzw do suchego patyczka.
2.Krem śmietanowy :
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać zagęstniki, dalej ubijać.
Następnie dodawać stopniowo, cukier puder i po łyżce serka mascarpone, delikatnie wymieszać.
3.Masa maślana :
Do miski przełożyć masło pokrojone w kostkę, ubić do białości, następnie dodać cukier puder i sok z cytryny, dalej ubijać.
Odłożyć 1 łyżkę masy maślanej do opłatka.
4.Poncz :
Wodę połączyć z cukrem, sokiem z cytryny, wymieszać.
Brzoskwinie odlać z syropu, osączyć na sicie, pokroić w kostkę.
5.Przełożenie tortu :
Tort przekroić na 3 placki.
Pierwszy krążek nasączyć ponczem, wyłożyć połowę kremu śmietanowego, posypać pokrojonymi brzoskwiniami.
Tak samo postąpić z drugim krążkiem i przykryć trzecim krążkiem.
Wierzch i boki tortu posmarować masą maślaną, odstawić tort, najlepiej na całą noc do lodówki.
6.Masę cukrową dobrze wyrobić, rozwałkować , obłożyć nią tort, nadmiar masy ściąć.
Z pozostałej masy wyciąć pasek i nakleić na dół tortu, za pomocą pędzelka z wodą.
Z opłatka wyciąć kwiatki i napis, pozostawić resztę okrągłego opłatka ze zdjęciem.
Opłatek na torcie z kwiatkami i napisem, nakleić za pomocą masy maślanej, lekko docisnąć.
7.Udekorować harmonijką i kokardą zrobioną z masy cukrowej, przyklejając na wodę.
Odstawić do lodówki .
Porady
Wierzch i boki tortu należy , przed położeniem masy cukrowej , posmarować masą maślaną, nie śmietanowym kremem, bo masa cukrowa by się rozpuściła
Komentarze