Tort komunijny

0 (0 ocen)

Mamy czas komunijny, więc postanowiłam przygotować tort w stylu angielskim.

Składniki:

  • Biszkopt
    jajka - 6 szt
    mąka - 1 szkl
    cukier - 1 szkl
    olej - 1 łyżka
    proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    Krem śmietanowy
    serek mascarpone - 250 g
    śmietana 36 % - 500 ml
    2 op. zagęstnika do śmietanki
    cukier puder - 3 łyżki
    Na masę maślaną (do obłożenia tortu):
    masło - 1 kost
    sok z cytryny - 4 łyżeczki
    cukier puder - 170 g
    Dodatkowo
    brzoskwinie - 1 puszka
    masa cukrowa - 700 g
    opłatek cukrowy - 1 szt
    opłatek cukrowy - 1 szt
    Poncz:
    woda gotowana ostudzona 150 ml
    sok z cytryny
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort komunijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :
    Białka oddzielić od żółtek, ubić białka na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, dalej ubijać.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
    Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ubijając na koniec dodać olej, wymieszać.
    Wsypać mąkę, ostrożnie wymieszać łyżką drewnianą.
    Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem , tylko samo dno tortownicy o wymiarach 27 cm.
    Włożyć do piekarnika, piec ok.30 minut w 175 stop, tzw do suchego patyczka.
  • 2. Krem śmietanowy :
    Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać zagęstniki, dalej ubijać.
    Następnie dodawać stopniowo, cukier puder i po łyżce serka mascarpone, delikatnie wymieszać.
  • 3. Masa maślana :
    Do miski przełożyć masło pokrojone w kostkę, ubić do białości, następnie dodać cukier puder i sok z cytryny, dalej ubijać.
    Odłożyć 1 łyżkę masy maślanej do opłatka.
  • 4. Poncz :
    Wodę połączyć z cukrem, sokiem z cytryny, wymieszać.
    Brzoskwinie odlać z syropu, osączyć na sicie, pokroić w kostkę.
  • 5. Przełożenie tortu :
    Tort przekroić na 3 placki.
    Pierwszy krążek nasączyć ponczem, wyłożyć połowę kremu śmietanowego, posypać pokrojonymi brzoskwiniami.
    Tak samo postąpić z drugim krążkiem i przykryć trzecim krążkiem.
    Wierzch i boki tortu posmarować masą maślaną, odstawić tort, najlepiej na całą noc do lodówki.
  • 6. Masę cukrową dobrze wyrobić, rozwałkować , obłożyć nią tort, nadmiar masy ściąć.
    Z pozostałej masy wyciąć pasek i nakleić na dół tortu, za pomocą pędzelka z wodą.
    Z opłatka wyciąć kwiatki i napis, pozostawić resztę okrągłego opłatka ze zdjęciem.
    Opłatek na torcie z kwiatkami i napisem, nakleić za pomocą masy maślanej, lekko docisnąć.
  • 7. Udekorować harmonijką i kokardą zrobioną z masy cukrowej, przyklejając na wodę.
    Odstawić do lodówki .

Porady

Wierzch i boki tortu należy , przed położeniem masy cukrowej , posmarować masą maślaną, nie śmietanowym kremem, bo masa cukrowa by się rozpuściła

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować