Moja córka miała życzenie . Chciała tort kolorowy , a że mam miękkie serducho to raz dwa i upiekłam jej. Tort wyszedł pyszny i kolorowy jak chciała. Czego nie robi się dla dzieci :)
1 godz. 30 min
Składniki:
Tort kolorowy z mascarpone
Biszkopt:
6 jaj
100 g cukru
szklanka mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
Masa do przełożenia krążków biszkoptowych :
serek mascarpone 500 g
śmietana 30% 250 g
cukier 4 łyżki
barwnik zielony dr Oetker
Wierzch tortu i boki :
śmietana 30% 500 ml
cukier 4 łyżki
barwnik różowy
Tort kolorowy z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt wykonanie : Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno , dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż bedzie błyszczące. Dodajemy po jednym żółtku nadal miksując już na najmniejszych obrotach ( aż do ostatniego żółtka) Przesiewamy make z proszkiem do pieczenia , dodajemy do masy jajecznej i mieszamy łyżką. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 3 krążki.
2. Masa do przełożenia krążków biszkoptowych: Do jednej miski wkładamy ser mascarpone. Do drugiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy na sztywno z cukrem. Do serka mascarpone dodajemy łyżką śmietanę i miksujemy na najmniejszych obrotach do końca śmietany. Dodajemy barwnik zielony ( miałam dr Oetker w płynie na 500 ml jeden) Mieszamy masę z barwnikiem i robi nam się jasno zielona . Przekładamy krążki biszkoptowe. Ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem i smarujemy boki tortu. Teraz dodajemy barwnik różowy do śmietany( dr Oetker na 500 ml jeden ) i dekorujemy gore tortu . Boki możemy przyozdobić czekoladowymi krążkami
Komentarze