Tort ”Kokosowy raj”

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pomysł na ten tort przyszedł tuż przed moimi urodzinami, a że jednym z moich ulubionych bakalii są wiórki kokosowe postanowiłam je wykorzystać. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Tort zniknął w 2 dni. Mam na dzieje, że u was zrobi furorę tak jak w moim domu.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • na biszkopt
    5 jajek
    170 g maki(1 szklanka)
    150 g cukru(1/2 szklanki)
    10 g kakao(1 łyżka)
    ok. 5 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
    do nasączenia
    125 ml wody(1/2 szklanki)
    sok z połówki cytryny
    masa
    750 ml mleka
    200 g masła
    2 budynie waniliowe
    90 g wiórków kokosowych(ok. 3/4 szklanki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort ”kokosowy raj” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy ciasto. Jajka ucieramy z cukrem, dosypujemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz kakałem. Ciasto wylewamy do tortownicy posmarowanej tłuszczem oraz obsypanej bułką tartą. Pieczemy w 175-180 stopniach do suchego patyczka(ok. 40 minut). Studzimy.
    Przygotowujemy krem. Z litra mleka odlewamy 250 ml. Mieszamy budynie z odlanym mlekiem. 500 ml zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniowego. Gotujemy, aż zgęstnieje. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z ostudzonym budyniem. Dodajemy wiórki kokosowe(możemy je zmielić jeśli nie chcemy). Biszkopt przecinamy na 3 części. Nasączamy pierwszy blat oraz przekładamy masą. Tak postępujemy z kolejnymi blatami, aż do skączenia kremu. Na wierzch rozwałkowujemy masę marcepanową. Aby rozwałkować marcepan podsypujemy cukrem pudrem na stolnicy. Nakładamy na tort masę marcepanową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować