Tort kokosowy motylek

0 (0 ocen)

Moja córka mając 2 latka uwielbiała motylki więc tort był robiony na specjalne życzenie;) W tym roku była mała modyfikacja i z motyla zrobiłam czekoladowo - malinową wróżkę;)

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    5 jaj
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Składniki na krem:
    1/2 l mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    250 g masła roślinnego w kostce
    2 żółtka
    2 płaskie łyżki mąki pszennej
    2 czubate łyżki budyniu kokosowego lub waniliowego może być też mąka ziemniaczana
    200 g wiórek kokosowych
    Nutella (do pozostałego kremu do przystrojenia)
    dżem porzeczkowy

    Składniki na poncz:
    cukier
    sok z cytryny
    woda
    kilka kropel aromatu do ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort kokosowy motylek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt można upiec z podanego przepisu bądź kupić w sklepie spód biszkoptowy 3 warstwowy (ja tu robiłam z kupionych) .
    Wbić jaja do miski dodać cukier i ubić mikserem na puszystą masę poczym dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko wymieszać mikserem. Wyłożyć do tortownicy i piec ok 40-50 min w temperaturze 200 stopni.


    Krem
    Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i 1/2 szklanki cukru na puszystą masę, dodać mąkę, budyń i pół szklanki mleka. Wszystko razem zmiksować.
    Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru, dodać przygotowaną masę i gotować aż uzyskamy konsystencji budyniu. Wystudzić. Zmiksować masło, stopniowo dodawać zimny budyń. Odłożyć trochę kremu do dekoracji i wymieszać go z czekoladą Nutella. Do reszty dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Przygotować poncz (ja niestety robię „na oko”).

    Ułożyć spód biszkoptowy na dużej desce, nasączyć go przygotowanym pączem i wyłożyć 1/3 porcji masy kokosowej, na to położyć nasączony biszkopt, posmarować dżemem porzeczkowym i znów wyłożyć nasączony pączem biszkopt na to ostatnią warstwę masy. Teraz należy bardzo ostrożnie przekroić nasz tort na pól i połówki ułożyć odwrotnie - brzegami do siebie żeby wyglądały jak skrzydła motyla. Na środku położyć połówkę skropionego sokiem z cytryny banana (żeby nie ściemniał) i udekorować tort według własnej inwencji twórczej;) Ja zrobiłam czułki z żelków i udekorowałam pozostałym kremem budyniowym wymieszanym z nutella. Ułożyłam gotowe czekoladowe literki.
    Przygotowany tort wstawić do lodówki na około 3 godziny. Najlepszy jest jednak następnego dnia. Smacznego

Porady

Prosty przepis na tort a można go modyfikować na wiele sposobów. W tym roku powstała czekoladowo - malinowa wróżka. Zamiast wiórków dodałam do polowy masy czekolade a do drugiej zmiksowane maliny. Można dodać też masę krówkową...pychotka. Jeden krem a można zrobić na wiele sposobów. Próbowałam już wielu kremów ale ten jest mój jedyny sprawdzony;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować