Tort kokosowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tort urodzinowy dla naszej mamy.

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    -6 jajek
    -1,5 szklanki cukru
    -1 szklanka mąki ziemniaczanej
    -1 szklanka mąki
    -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem kokosowy:
    -2 szklanka mleka
    -10 dag wiórków kokosowych
    -0,5 szklanki cukru
    -1 cukier waniliowy
    -3 duże bułki (środek)
    -1 masło lub margaryna

    Czekolada do starcia na boki i polewa czekoladowa oraz wiśnie ze słoika.

Tort kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotować i upiec biszkopt w okrągłej blaszce w temperaturze 180 ok 25 minut.
    2. 1 szklankę mleka, wiórki, cukier i cukier waniliowy gotować 10 minut i ostudzić.
    3. 1 szklankę mleka i bułki (środek) gotować 5 minut.
    4. Masło rozetrzeć dodając na przemian wiórki i bułkę.
    5. Ostudzony biszkopt przekroić na pół i przełożyć gotową masą(1/2). Na nią poukładać wiśnie ze słoika i przykryć drugą warstwą biszkoptu.
    6. Resztę masy (1/2) wyłożyć na wierzch i boki. Startą czekoladą obsypać boki i górę polać polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.92 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort kawowo-kokosowy