Tort kokosowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasto w sam raz dla wielbicieli kokosu.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    7 łyżek cukru
    7 łyżek mąki pszennej
    1 duże op. budyniu śmietankowego
    1, 5 łyżeczki proszku do piecz.

    Krem kokosowy:
    0,75 l mleka
    1 duże op. budyniu śmietankowego
    2 łyżki mąki pszennej
    1, 5 margaryny
    5 łyżek cukru pudru
    20 dag wiórków kokosowych

    Poncz:
    1 puszka mleczka kokosowego
    0,5 szkl. przegotowanej, wystudzonej wody

    Oraz:
    wiórki kokosowe do obsypania tortu
    2 mandarynki
    ciasteczka czekoladowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddziel od żółtek. Ubij z cukrem na sztywno. Dodaj żółtka, przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj delikatnie. Ciasto do tortownicy ( średnica 24 cm). Piecz 40 min w 180°C. Wystudź. Przekrój na 3 placki.
  • 2. 0,5 l mleka wlej do garnka, zagotuj. W pozostałym mleku rozmieszaj budyń i mąkę. Wlej do garnka. Ugotuj budyń. Wystudź. Margarynę zmiksuj z cukrem pudrem. Dodawaj po łyżce budyniu. Utrzyj na puszysty krem. Dodaj wiórki kokosowe. Zmiksuj.
  • 3. Mleczko kokosowe wymieszaj z wodą. Ponczem nasącz biszkopty. Placki przełóż kremem kokosowy. Posmaruj nim wierzch i boki tortu. Obsyp wiórkami kokosowymi. Udekoruj cząstkami mandarynki i ciasteczkami. Schłódź.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.92 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort kawowo-kokosowy

To może cię zainteresować