Tort kokosowo- orzechowy z toffii

  • wyświetlono: 3027 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

W związku z tym ,że lubię kokos, toffi i orzechy...a o czekoladzie nie wspomnę powstał tort moich marzeń, zrobiłam sobie go na moje 30 urodzinki. Mogłabym jeść go w nieskończoność.

Marcelina
  • 160min

Składniki

składniki na biszkopt:

1 szklanka mąki tortowej
6 jaj
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
szczypta soli

beza orzechowa:
6 białek
szczypta soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka maki tortowej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

ciasto kokosowe:
6 białek
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
400g wiórek kokosowych

masa czekoladowa:
budyń mocno czekoladowy
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
3/4 kostki masła

masa toffi:
1/2 szklanki masy czekoladowej
3/4 puszki masy kajmakowej

masa sernikowa o smaku toffi:
1 opakowanie sernika na zimno
2 szklanki mleka
1/4 puszki masy kajmakowej

wiórki kokosowe do obsypania ciasta


Sposób przygotowania przepisu:

Tort kokosowo- orzechowy z toffii

  • image-07gd5os1. 1. Białka ubijamy z odrobiną soli, na sztywno. Dodajemy cukier i żółtka . Ubijamy nadal. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i kakao i po łyżce dodajemy do gotowej masy. Delikatnie mieszamy. Do przygotowanej tortownicy o średnicy 30 cm wykładamy gotową masę i pieczemy ok. 40 minut w 160 stopniach. Ciasto studzimy i kroimy na dwa równe blaty.
    W trakcie pieczenia gotujemy czekoladowy budyń i studzimy go. Po czym dodajemy stopniowo masło i ucieramy mikserem.
    2. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Dodajemy cukier . Mąką ziemniaczaną i tortową posypujemy orzechy i dodajemy je do piany. Delikatnie mieszamy. Placek pieczemy w tortownicy o średnicy 30 cm około 30 minut w 170 stopniach
    3. Białka ubijamy z odrobiną soli, dodajemy stopniowo cukier a na koniec wiórki kokosowe. Mieszamy delikatnie i wylewamy do tortownicy o tej samej średnicy. Pieczemy również około 30 minut w 170 stopniach
    4. Masę budyniową wykładamy na czekoladowy blat biszkopta. Następnie nakładamy orzechowy placek bardzo ostrożnie żeby nam się nie połamał.
    5 1/ 2 szklanki masy czekoladowej miksujemy wraz z 4/3 puszki masy kajmakowej.. Na wierzch ciasta orzechowego wykładamy masę toffi a na nią ciasto kokosowe.
    6. Na koniec przygotowujemy masę sernikowa o smaku toffi. Do mleka wsypujemy proszek znajdujący się w opakowaniu i miksujemy na najwyższych obrotach. Do masy sernikowej dodajemy pozostałość masy kajmakowej i miksujemy na jednolitą masę. Na placek kokosowy wykładamy cienką warstwę masy sernikowej i odrazu nakładamy ostatni blat biszkopta .
    Pozostałą masę wykorzystujemy do ubrania naszego ciasta. Na koniec możemy obsypać go wiórkami kokosowymi. Tort należy schłodzić przed podaniem.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastotort kokosowy

Komentarze

Podobne przepisy

Drip czekoladowy

Dodane przez: kada

Czekoladowo - kokosowo- orzechowy tort typu...

Prezent urodzinowy wprost z własnej...

CIASTO KOKOSOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO KOKOSOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I DŻEMEM

Słodycz kokosowego kremu idealnie...

Tort z maślanym kremem orzechowym

Dodane przez: edytaha

Tort z maślanym kremem orzechowym

Tort z tradycyjnym maślanym kremem...

Tort

Dodane przez: rzelkazag

Tort orzechowy z kakaowym akcentem

Uwielbiam orzechy, więc przygotowując...

Ciasto orzechowo-kokosowe z kremem brzoskwiniowym

Dodane przez: bogusia82

Ciasto orzechowo-kokosowe z kremem brzoskwiniowym

Pyszne ciasto orzechowo- kokosowe...

Ciasto orzechowo – kokosowe z jabłkami i śmietanką

Dodane przez: juchab

Ciasto orzechowo – kokosowe z jabłkami i...

Wykwintne ciasto, składające się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE