Tort kokosowo- orzechowy z toffii

4.51 (200 ocen)

  • 2 godz. 40 min

W związku z tym ,że lubię kokos, toffi i orzechy...a o czekoladzie nie wspomnę powstał tort moich marzeń, zrobiłam sobie go na moje 30 urodzinki. Mogłabym jeść go w nieskończoność.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • składniki na biszkopt:

    1 szklanka mąki tortowej
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    szczypta soli

    beza orzechowa:
    6 białek
    szczypta soli
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka maki tortowej
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

    ciasto kokosowe:
    6 białek
    3/4 szklanki cukru
    szczypta soli
    400g wiórek kokosowych

    masa czekoladowa:
    budyń mocno czekoladowy
    2 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    3/4 kostki masła

    masa toffi:
    1/2 szklanki masy czekoladowej
    3/4 puszki masy kajmakowej

    masa sernikowa o smaku toffi:
    1 opakowanie sernika na zimno
    2 szklanki mleka
    1/4 puszki masy kajmakowej

    wiórki kokosowe do obsypania ciasta


Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Tort kokosowy

Tort kokosowo- orzechowy z toffii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-07gd5os 1. 1. Białka ubijamy z odrobiną soli, na sztywno. Dodajemy cukier i żółtka . Ubijamy nadal. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i kakao i po łyżce dodajemy do gotowej masy. Delikatnie mieszamy. Do przygotowanej tortownicy o średnicy 30 cm wykładamy gotową masę i pieczemy ok. 40 minut w 160 stopniach. Ciasto studzimy i kroimy na dwa równe blaty.
    W trakcie pieczenia gotujemy czekoladowy budyń i studzimy go. Po czym dodajemy stopniowo masło i ucieramy mikserem.
    2. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Dodajemy cukier . Mąką ziemniaczaną i tortową posypujemy orzechy i dodajemy je do piany. Delikatnie mieszamy. Placek pieczemy w tortownicy o średnicy 30 cm około 30 minut w 170 stopniach
    3. Białka ubijamy z odrobiną soli, dodajemy stopniowo cukier a na koniec wiórki kokosowe. Mieszamy delikatnie i wylewamy do tortownicy o tej samej średnicy. Pieczemy również około 30 minut w 170 stopniach
    4. Masę budyniową wykładamy na czekoladowy blat biszkopta. Następnie nakładamy orzechowy placek bardzo ostrożnie żeby nam się nie połamał.
    5 1/ 2 szklanki masy czekoladowej miksujemy wraz z 4/3 puszki masy kajmakowej.. Na wierzch ciasta orzechowego wykładamy masę toffi a na nią ciasto kokosowe.
    6. Na koniec przygotowujemy masę sernikowa o smaku toffi. Do mleka wsypujemy proszek znajdujący się w opakowaniu i miksujemy na najwyższych obrotach. Do masy sernikowej dodajemy pozostałość masy kajmakowej i miksujemy na jednolitą masę. Na placek kokosowy wykładamy cienką warstwę masy sernikowej i odrazu nakładamy ostatni blat biszkopta .
    Pozostałą masę wykorzystujemy do ubrania naszego ciasta. Na koniec możemy obsypać go wiórkami kokosowymi. Tort należy schłodzić przed podaniem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować