TORT KOKOS-TRUSKAWKA

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny tort na bazie śmietanki kokosowej z przełożeniem z truskawek.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT CZEKOLADOWY:
    5 jajek
    3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    2/3 szklanki mąki tortowej
    1/3 szklanki kakao
    50g czekolady gorzkiej, startej na małych oczkach

    KREM KOKOSOWY:
    250ml śmietanki kokosowej 17%-22% tłuszczu, schłodzona w lodówce minimum 12 godzin
    750g serka mascarpone
    1/3 szklanki cukru pudru
    1 szklanka wiórków kokosowych
    2 łyżki likieru kokosowego - opcjonalnie

    NASĄCZENIE:
    250 ml herbaty lub 200 ml herbaty + 50 ml likieru kokosowego

    PRZEŁOŻENIE TRUSKAWKOWE:
    340g dżemu truskawkowego lub konfitury truskawkowej

    DO DEKORACJI:
    świeże truskawki
    wiórki kokosowe do obsypania tortu
    LUB DEKORACJA RÓŻE
    400ml śmietanki 30%-36%, zimnej
    400g serka mascarpone, zimnego
    2 łyżki cukru pudru
    dowolny kolor barwnika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort kokos-truskawka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort kokos-truskawka 1. BISZKOPT CZEKOLADOWY:
    Uwaga: wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
    Mąkę i kakao wymieszać , przesiać.
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo, łyżka po łyżce cukier, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Gdy dodamy ostatnią partię cukru, nadal ubijając dodajemy po kolei żółtka.
    Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę, kakao i startą czekoladę. Delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, by składniki się połączyły, a piana nie osiadła.
    Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia ( samo dno). Przełożyć delikatnie ciasto. Piec w temperaturze 160-170 stopni Celsjusza przez 35-40 minut, do suchego patyczka. Biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku.
    Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.
  • Tort kokos-truskawka 2. Uwaga: śmietanka kokosowa i serek mascarpone muszą być dobrze schłodzone.
    Śmietankę kokosową przełożyć do misy dodać do niej serek mascarpone, cukier puder, wiórki kokosowe, opcjonalnie likier. Zmiksować do połączenia się składników. Krem będzie dosyć gęsty.
  • Tort kokos-truskawka 3. WYKONANIE:
    Na paterze położyć pierwszy z biszkoptowych blatów. Nasączyć herbatą. Posmarować go połową słoiczka dżemu, wyłożyć 1/4 część kremu kokosowego. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć, posmarować pozostałym dżemem, wyłożyć 1/4 pozostałego kremu. Przykryć trzecim blatem, nasączyć. Wierzch i boki wysmarować resztą kremu kokosowego, obsypać wiórkami kokosowymi, ozdobić świeżymi truskawkami.
    RÓŻE:
    Zimną śmietankę wlać do misy, dodać zimny serek mascarpone, cukier puder. Zmiksować, najpierw delikatnie potem dodać więcej obrotów. Gdy krem będzie gęsty dodać odpowiednią ilość barwnika. Wymieszać do połączenia masy z barwnikiem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać róże, przykładając końcówkę do tortu wyciskamy krem okrągłymi ruchami.

Porady

Składniki na biszkopt w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywno i cierpliwie pomału dodajemy cukier ubijając po każdym dodaniu. Białka po dodaniu całości cukru będą sztywne i błyszczące. Ja po dodaniu ostatniej porcji cukru ubijam jeszcze około 3 minut i dopiero dodaję po 1 żółtku. Mieszamy delikatnie masę jajeczną ze składnikami suchymi, sięgając łopatką do samego dna ponieważ tam opada najwięcej mieszanki mączno-kakaowej. Po upieczeniu biszkoptu i przed rozkrojeniem możemy go odwrócić "do góry nogami" ponieważ rośnie z górką. Teraz trochę o śmietance kokosowej:) chodzi o ilość tłuszczu -czytajmy etykiety. Nie może być mniej niż 17% tłuszczu. Czasem pod nazwą mleczko kokosowe jest więcej tłuszczu niż w śmietance. Można uzyskać też śmietankę z mleczka kokosowego, natomiast jest więcej zabawy. Potrzebujemy 2 puszki mleczka, które również musimy schłodzić 12 godzin. Schłodzone puszki mleczka odwracamy do góry dnem, otwieramy odlewamy wodę kokosową a z gęstej części odmierzamy 250 ml. Ja osobiście tego nie próbowałam. Trochę prywaty polecam śmietankę firmy kier pod nazwą extra creamy coconut. Wszystkie śmietanki kokosowe również będą pod nazwą cream coconut. Dekoracja z różami: dekorację robimy ze śmietanki kremówki + mascarpone + wybrany barwnik + cukier puder. Najlepszą końcówką - tylką do robienia róż jest wilton 1M. Polecam również obejrzenie filmików jak zrobić takie róże. Róże można zrobić także z kremu na bazie bezy szwajcarskiej. Zdjęcia u mnie robocze pochodzą z dwóch tortów jeden różowy drugi czerwony, natomiast środek jest kokosowo truskawkowy. Tort bardzo dobry nawet dla dzieci wtedy bez likieru - alkoholu. W podstawowej dekoracji - wiórki kokosowe i truskawki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

To może cię zainteresować