Pyszny tort na bazie śmietanki kokosowej z przełożeniem z truskawek.
0 (0 ocen)
Porady
Składniki na biszkopt w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywno i cierpliwie pomału dodajemy cukier ubijając po każdym dodaniu. Białka po dodaniu całości cukru będą sztywne i błyszczące. Ja po dodaniu ostatniej porcji cukru ubijam jeszcze około 3 minut i dopiero dodaję po 1 żółtku. Mieszamy delikatnie masę jajeczną ze składnikami suchymi, sięgając łopatką do samego dna ponieważ tam opada najwięcej mieszanki mączno-kakaowej. Po upieczeniu biszkoptu i przed rozkrojeniem możemy go odwrócić "do góry nogami" ponieważ rośnie z górką. Teraz trochę o śmietance kokosowej:) chodzi o ilość tłuszczu -czytajmy etykiety. Nie może być mniej niż 17% tłuszczu. Czasem pod nazwą mleczko kokosowe jest więcej tłuszczu niż w śmietance. Można uzyskać też śmietankę z mleczka kokosowego, natomiast jest więcej zabawy. Potrzebujemy 2 puszki mleczka, które również musimy schłodzić 12 godzin. Schłodzone puszki mleczka odwracamy do góry dnem, otwieramy odlewamy wodę kokosową a z gęstej części odmierzamy 250 ml. Ja osobiście tego nie próbowałam. Trochę prywaty polecam śmietankę firmy kier pod nazwą extra creamy coconut. Wszystkie śmietanki kokosowe również będą pod nazwą cream coconut. Dekoracja z różami: dekorację robimy ze śmietanki kremówki + mascarpone + wybrany barwnik + cukier puder. Najlepszą końcówką - tylką do robienia róż jest wilton 1M. Polecam również obejrzenie filmików jak zrobić takie róże. Róże można zrobić także z kremu na bazie bezy szwajcarskiej. Zdjęcia u mnie robocze pochodzą z dwóch tortów jeden różowy drugi czerwony, natomiast środek jest kokosowo truskawkowy. Tort bardzo dobry nawet dla dzieci wtedy bez likieru - alkoholu. W podstawowej dekoracji - wiórki kokosowe i truskawki.
Komentarze