Tort kinder bueno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto waniliowe
Mąkę przesiać. Dodać sól i proszek do pieczenia.
Masło utrzeć na puch z cukrem i ekstraktem waniliowym.. Dodawać stopniowo jajka. . Gdy dodamy całe jajka, dosypujemy 5 łyżek mąki. Dodajemy maślankę- krótko mieszamy. Na koniec reszta mąki. Całość mieszamy krótko, do połączenia składników.
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40-45 minut.
Ciasto studzimy. Dzielimy na dwie części.
Biszkopt
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier i dalej miksować. Następnie dodajemy stopniowo żółtka. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną. Przesiewać dodając do masy. Mieszać najlepiej za pomocą ubijaczki, aby jak najlepiej napowietrzyć masę. Mieszać wolno, ale zdecydowanym ruchem.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia- bez smarowania tłuszczem. Sam papier. Boki zostawić suche, również bez smarowania. Ciasto biszkoptowe przełożyć do tortownicy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 25-30 minut - aż biszkopt będzie miał złocisty kolor.
Studzimy. Znowu dzielimy na pół pozbywając się warstwy przyrumienionej, zostawiamy środek biszkoptu.
Krem
Obie śmietany przelać do garnka i dodać ekstrakt waniliowy. Podgrzewać - gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia. Dodać czekoladę białą i mleko w proszku. Mieszać, aż czekolada się rozpuści, a mleko dobrze połączy z masą. Odstawić do wystudzenia. Wstawić do lodówki na kilka godzin - najlepiej całą noc.
Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem.
Śmietanę wyjąć z lodówki i ubić na sztywno - uważać, aby nie ubijać za długo, ponieważ powstanie masło.
Ubitą śmietanę dodawać partiami do mascarpone i miksować. Odłożyć do ozdobienia tortu - u mnie mniej więcej 6 łyżek - warstwę miałam dość cienką.
Do masy dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy.
Blaty przekładamy kremem - w sumie 4 warstwy ciasta i 3 warstwy kremu. Wierzch smarujemy odłożonym kremem bez orzechów.
Dekorujemy według uznania :)
Porady
Wszystkie składniki powinni być w temperaturze pokojowej! Przy mieszaniu nie będzie różnicy w temperaturze, dzięki czemu ciasto nie powinno się zważyć w trakcie mieszania.
Komentarze