Tort kawowy z owocami

  • wyświetlono: 999 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tort na czekoladowo-warzywnych blatach z kremem kawowym i owocami jagodowymi. Rozpusta dla podniebienia. Czego chcieć więcej?

IMG_20170919_141805

Składniki

Składniki:
Blat czekoladowo-ogórkowy:
-140g ogórków,
-1 jabłko,
-1 łyżeczka sody,
-1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-1 łyżeczka cukru wanilinowego,
-30g rodzynków,
-70g orzechów (dowolne),
-70g cukru,
-50g kakao,
-2 jajka,
-2 łyżki oleju,
-100g mąki.

Blat czekoladowo-pomidorowy:
-240g pomidorów,
-1 łyżeczka sody,
-1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-1 łyżeczka cukru wanilinowego,
-70g rodzynek,
-150g orzechów włoskich,
-3 jajka,
-1/3 szkl. oleju,
-0,5 szkl. kakao,
-2 szkl. mąki,
-1 szkl. cukru.

Krem kawowy:
-2,5 szkl. mleka,
-5 łyżek mąki ziemniaczanej,
-1,5 kostki masła,
-3 łyżki kawy rozpuszczalnej (mocnej),
-6-7 łyżek cukru.

Dodatkowo:
-masło do wysmarowania formy,
-bułka tarta,
-1,5 szkl. jagód,
-około 20-30 czereśni.

Sposób przygotowania przepisu:

Tort kawowy z owocami

  • 1. Blat czekoladowo-ogórkowy:
    Ogórki i jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części i blendujemy. Dodajemy 2 jajka i 2 łyżki oleju. Mieszamy. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, pokrojone orzechy i rodzynki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę 20-23 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do składników suchych dodajemy mokre i mieszamy łyżką do połączenia. Wlewamy do tortownicy i pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka.
  • 2. Blat czekoladowo-pomidorowy:
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę 28cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Pomidora myjemy, blanszujemy we wrzątku i zdejmujemy skórkę. Wycinamy twardą część i kroimy na mniejsze kawałki. Blendujemy. Dodajemy jajka i olej. Ponownie mieszamy. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę oczyszczoną, cukier, cukier wanilinowy, posiekane orzechy i pokrojone na mniejsze kawałki rodzynki. Mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy do połączenia. Wylewamy ciasto do tortownicy i pieczemy przez około 60 minut, do suchego patyczka.
  • 3. Krem:
    2 szkl. mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozprowadzamy kawę i mąkę ziemniaczaną. Do gotującego mleka, wlewamy roztwór i ponownie doprowadzamy do wrzenia przy tym mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.
    Masło ubijamy mikserem na puszystą masę, dodajemy zimny budyń, cały czas miksując. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
  • 4. Czereśnie drylujemy z pestek, jagody delikatnie myjemy i osuszamy.
    Gotowe (zimne blaty) przekładamy kremem (nie przecinamy blatów) i układamy owoce. Chłodzimy.
    Smacznego :o)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiOgórkiPomidoryczekoladapomidorogórekJagodyCzereśnietort z owocamitort kawowyczekoladowo-ogórkoweczekoladowo-pomidorowetort z owocami jagodowymi

Komentarze

Podobne przepisy

Letni tort śmietanowy z owocami

Dodane przez: Ola1984

Letni tort śmietanowy z owocami

Puszysty biszkopt, kremowe wnętrze...

tort kawowy

Dodane przez: lidien

Tort kawowy

lekki kawowy tort z masą śmietanową

tort

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY PIANKOWY Z OWOCAMI

Tort z biszkoptem, przełożony pianką...

Tort śmietanowy z owocami

Dodane przez: eedytaa

Tort śmietanowy z owocami

Tort piekłam na swoje urodziny...

image-0q6s80a

Dodane przez: Kasia_S

Tort kawowy z wiśniami

szybki, smaczny z lekką nutką kawy;...

TORT BEZOWY Z OWOCAMI

Dodane przez: gabrielanajder

TORT BEZOWY Z OWOCAMI

PYSZNY DELIKATNY TORT BEZOWY WYŚMIENITY...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE