Tort kawowy z kremem z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Mąkę, proszek i kakao przesiać, dodać kawę, wymieszać i odstawić.
Jaja ubić z cukrem na jednolitą masę i połączyć z suchymi składnikami i olejem.
Musimy przygotować tortownicę o średnicy 21cm, wyłożyć papierem do pieczenia i możemy przelać do niej ciasto. Pieczemy 30-40min w 170ºC.
Po wyjęciu z piekarnika chwilę musimy odczekać żeby się nie poparzyć i ściągamy papier. Po wystygnięciu ciasta, kroimy je na trzy blaty.
KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY
Najpierw ubijamy serek mascarpone z kremówką na jednolitą masę, następnie
dodajemy startą na tarce białą czekoladę i cukier puder, delikatnie mieszamy.
Do „zmontowania „ tortu kolejno układamy blat, nasączamy wedle uznania mieszanką likieru i naparu z kawy, następnie smarujemy powidłami i kremem. Przy drugim spodzie dokładnie powtarzamy czynność. Ostatni blat powlekamy warstwą samego kremu, już bez powideł. Resztą kremu okrywamy tort z każdej strony, obsypujemy płatkami czekolady, dekorujemy wiśniami i GOTOWE !
Porady
Przed podaniem dobrze aby tort był schłodzony.
Najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy już się „przegryzie”
Do dekoracji nie musimy używać płatków czekolady ( to moja inwencja twórcza)
Komentarze