Tort kawowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zrobiłam go na urodziny męża, smakował przepysznie.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    8 jaj
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka kawy cappuccino np o smaku orzechowym
    1 szklanka cukru
    8 łyżek wody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    masa:
    0,5 l mleka
    4 łyżki cukru
    2 budynie waniliowe
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    1 kostka masła lub margaryny

    ponadto:
    1 galaretka wiśniowa
    opakowanie delicji
    pół tabliczki czekolady np z orzechami
    wiórki kokosowe do dekoracjij

Tort kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić dodać cukier, zółtka, przesiane mąki z proszkiem, cappuccino oraz wode lekko wymieszać. Wlać do formyi piec ok 35minut w temp 180 stopni celcjusza.
    Ostudzić i przekroić na 3 blaty.
  • 2. W 0,5 szklanki mleka rozmieszać budynie a reszte mleka zagotować z kawą i cukrem i ugotować budyń. Ostudzić.
    Masło utrzeć dodać zimny budyń utrzeć aby nie było grudek. Podzielić na 3 częsci.
    Do jednej częsci dodać pokrojoną czekolade.
    Galaretkę rozpuscić w 400ml wody.
  • 3. Pierwszy blat ciasta posmarować masą z czekoladą i przykryć drugim blatem na blacie cieniutko smarujemy masą układamy delicje zalewamy tężejącą galaretke gdy galaretka zastygnie znów posmarować cienką warstwe masy i przykryć trzecim blatem. Wierzch i boki posmarować pozostałą masąi obsypać wiórkami kokosowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy