Tort kawowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort naprawdę pyszny dla lubiących kawowe smaki :) Puszysta jajeczno-maślana piana o smaku kawy…rozkosz dla mojego podniebienia :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na jasny biszkopt (składniki na 1 biszkopt, który należy przekroić na 2 części):

    1,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. mąki pszennej
    3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    6 jajek
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na ciemny biszkopt (składniki na 1 biszkopt, który należy przekroić na 2 części):

    1,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. mąki pszennej
    3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    6 jajek
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Poncz:

    1 szkl. wody
    2 łyżki cukru
    sok wyciśnięty z całej cytryny
    alkohol (osobiście nie lubię tortów z alkoholem, dlatego nie dodaję, ale jeśli ktoś takie preferuję, to proponuję rum lub amaretto)

    Składniki na krem:

    2 jajka
    1 cukier waniliowy
    3/4 szkl. cukru
    250g masła
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w 1/3 wrzątku

    Dodatkowo:

    powidła śliwkowe
    bezy
    płatki czekoladowe lub starta gorzka czekolada
    1 gorzka czekolada
    25g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny: białka ubić na puszystą pianę, pod koniec ubijania dodać stopiono cukier i żółtka. Stopniowo wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i nadal ubijać na najmniejszych obrotach miksera do połączenia składników. Ciasto wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35-45 min. w temp. 180st. Po wystudzeniu biszkopt podzielić na 2 części.
  • 2. Biszkopt ciemny: białka ubić na puszystą pianę, pod koniec ubijania dodać stopiono cukier i żółtka. Stopniowo wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i nadal ubijać na najmniejszych obrotach miksera do połączenia składników. Pod koniec ubijania dodać kakao. Ciasto wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35-45 min. w temp. 180st. Po wystudzeniu biszkopt podzielić na 2 części.
  • 3. Przygotować poncz: do letniej wody dodać cukier, sok z cytryny, cukier i opcjonalnie alkohol, dokładnie wymieszać.
  • 4. Do przygotowania kremu należy naszykować garnek i miskę (koniecznie metalową, nie plastikową!!!), która obwodem będzie pasowała do garnka. Do garnka wlewamy wody na wysokość 1/4 garnka, nastawiamy na mały ogień. W misce umieszczonej na tym garnku ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania jajecznego kremu. Odkładamy do wystudzenia. W tym czasie ucieramy masło na puszystą pianę, następnie dodajemy po łyżce wystudzonej masy jajecznej. Na koniec dodajemy wystudzoną kawę. Chwilę mieszamy do połączenia składników.
  • 5. Masę należy podzielić na 3 części. Biszkopty układamy naprzemiennie jasne z ciemnymi. Na sam spód kładziemy ciemny biszkopt, polewamy ponczem, kładziemy 1 część masy kawowej. Następnie jasny biszkopt, poncz i powidła śliwkowe, ponownie ciemny biszkopt, poncz, druga warstwa kremu kawowego i wierzch przykrywamy jasnym biszkoptem.
  • 6. Tort ozdabiamy pozostałą masą kawową, bezami, płatkami czekoladowymi i polewą czekoladową (czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować