TORT KAWOWO - ORZECHOWY z polewą kakaową i posypką orzechową

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

TORT KAWOWO - ORZECHOWY z polewą kakaową i posypką orzechową, to połączenie lekkiego kawowego biszkoptu z masą na bazie mascarpone, bitej śmietany i pasty orzechowej z kawałkami orzechów, całość polana ciemną polewą z użyciem czarnego kakao i posypany zmielonymi orzechami makadamia. Bajecznie pyszny.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:

    180 g mąki pszennej tortowej
    5 łyżek kawy cappuccino
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 jajka o temp.pokojowej
    szczypta soli
    4 łyżki wody
    200 g cukru

    papier do pieczenia
    tortownica 28 cm

    krem orzechowy:

    200 ml śmietany kremówki 30-36 % MOCNO SCHŁODZONEJ
    250 g serka mascarpone również MOCNO SCHŁODZONEGO
    2 łyżki cukru trzcinowego
    260 g - 1/2 opakowania 100% pasty orzechowej

    polewa:

    1/3 kostki masła
    2 łyżki czarnego kakao
    3 łyżki mleka
    2 łyżki cukru trzcinowego

    dekoracja:

    1 garść zmielonych orzechów makadamia lub ziemnych nie solonych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort kawowo - orzechowy z polewą kakaową i posypką orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszaj z kawą i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek. Białka ze szczypta soli ubij na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując - ubijając białka dodawaj porcjami 4 łyżki wody oraz porcjami cukier ciągle ubijając. Zmniejsz obroty i do ubitych białek dodawaj porcjami żółtka po jednym a następnie już ręcznie widełkami od miksera mieszaj porcjami przesianą mąkę z dodatkiem kawy i proszku do pieczenia. Mieszaj tylko do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto wyłóż do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp.180 stopni przez ok. 40-45 min. - do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudź a następnie przekrój na trzy blaty.

    Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Do ubitej śmietanki dodajemy porcjami schłodzony serek mascarpone oraz krem orzechowy i dokładnie mieszamy.

    Pierwszy blat smarujemy połową kremu równomiernie go rozprowadzając. Na krem kładziemy drugi blat, delikatnie dociskamy i prawie całość pozostałej masy równomiernie rozprowadzamy - zostawiając z 2-3 łyżki kremy na delikatne wysmarowanie boków. Na ostatnią warstwę kremu kładziemy ostatni trzeci blat i delikatnie dociskamy całość. Pozostałą ilością masy smarujemy boki torciku. Wstawiamy do lodówki.

    Orzech makadamia rozdrabniamy w blenderze kielichowym, albo bardzo bardzo drobno siekamy.

    Przygotowujemy polewę. Roztapiamy - nie gotujemy wszystkie składniki masy ciągle mieszając aż do całkowitego ich się połączenia ze sobą. Zestawiamy z ognia i mieszamy aż do momentu aż polewa uzyska odpowiednią gęstą konsystencję. Wyjmujemy torcik i polewamy go polewą a następnie dekorujemy zmielonymi orzeszkami makadamia i ponownie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować