REKLAMA

TORT KAWOWO - ORZECHOWY z polewą kakaową i posypką orzechową

wyświetlono: 438 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

TORT KAWOWO - ORZECHOWY z polewą kakaową i posypką orzechową, to połączenie lekkiego kawowego biszkoptu z masą na bazie mascarpone, bitej śmietany i pasty orzechowej z kawałkami orzechów, całość polana ciemną polewą z użyciem czarnego kakao i posypany zmielonymi orzechami makadamia. Bajecznie pyszny.

opublikowany: 24.07.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 4 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:

    180 g mąki pszennej tortowej
    5 łyżek kawy cappuccino
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 jajka o temp.pokojowej
    szczypta soli
    4 łyżki wody
    200 g cukru

    papier do pieczenia
    tortownica 28 cm

    krem orzechowy:

    200 ml śmietany kremówki 30-36 % MOCNO SCHŁODZONEJ
    250 g serka mascarpone również MOCNO SCHŁODZONEGO
    2 łyżki cukru trzcinowego
    260 g - 1/2 opakowania 100% pasty orzechowej

    polewa:

    1/3 kostki masła
    2 łyżki czarnego kakao
    3 łyżki mleka
    2 łyżki cukru trzcinowego

    dekoracja:

    1 garść zmielonych orzechów makadamia lub ziemnych nie solonych
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszaj z kawą i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek. Białka ze szczypta soli ubij na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując - ubijając białka dodawaj porcjami 4 łyżki wody oraz porcjami cukier ciągle ubijając. Zmniejsz obroty i do ubitych białek dodawaj porcjami żółtka po jednym a następnie już ręcznie widełkami od miksera mieszaj porcjami przesianą mąkę z dodatkiem kawy i proszku do pieczenia. Mieszaj tylko do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto wyłóż do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp.180 stopni przez ok. 40-45 min. - do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudź a następnie przekrój na trzy blaty.

    Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Do ubitej śmietanki dodajemy porcjami schłodzony serek mascarpone oraz krem orzechowy i dokładnie mieszamy.

    Pierwszy blat smarujemy połową kremu równomiernie go rozprowadzając. Na krem kładziemy drugi blat, delikatnie dociskamy i prawie całość pozostałej masy równomiernie rozprowadzamy - zostawiając z 2-3 łyżki kremy na delikatne wysmarowanie boków. Na ostatnią warstwę kremu kładziemy ostatni trzeci blat i delikatnie dociskamy całość. Pozostałą ilością masy smarujemy boki torciku. Wstawiamy do lodówki.

    Orzech makadamia rozdrabniamy w blenderze kielichowym, albo bardzo bardzo drobno siekamy.

    Przygotowujemy polewę. Roztapiamy - nie gotujemy wszystkie składniki masy ciągle mieszając aż do całkowitego ich się połączenia ze sobą. Zestawiamy z ognia i mieszamy aż do momentu aż polewa uzyska odpowiednią gęstą konsystencję. Wyjmujemy torcik i polewamy go polewą a następnie dekorujemy zmielonymi orzeszkami makadamia i ponownie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Anitka0804 received_277829681104309_1_1_1_1

Tort Orzechowy

Upiekłam go na swoje imieniny wszystkim bardzo smakował.

kategoria: Ciasta do kawy torty tort orzechowy Desery biszkopty beza opublikowany: 17.08.2015 | wyświetlono: 1345 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: czarrna DSC_1590

Tort makowo-orzechowy

Nie tylko na urodziny, ale i na święta, polecam obłędny tort makowy z kremem orzechowym :)

kategoria: Ciasta torty biszkopty opublikowany: 04.12.2018 | wyświetlono: 9270 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 0
Dodane przez: joanna30 IMG_3480

Tort kawowo-orzechowy z kokosową wkładką

Tort ten upiekłam na chrzest mojego siostrzeńca.

kategoria: torty biszkopt kawowy placek Desery biszkopty opublikowany: 31.03.2013 | wyświetlono: 4679 Książki kucharskie: 23 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE