Tort kawowo-orzechowy pokryty lukrem plastycznym

4.5 (185 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Tort jest bardzo elegancki, nadaje się na wiele szczególnych uroczystości, Dzień Matki, Pierwszą Komunię czy rocznicę ślubu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek,
    3/4 szklanki cukru,
    czubata szklanka mąki pszennej,
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
    1,5 łyżki kakao,
    łyżeczka proszku do pieczenia.

    Krem:
    200g masła,
    175g margaryny,
    2 żółtka,
    budyń waniliowy,
    szklanka mleka,
    1/2 szklanki cukru,
    2 łyżki orzechowego cappuccino,
    2 łyżki zmielonych orzechów laskowych,
    70ml likieru amaretto,
    dżem z czarnej porzeczki.

    Lukier plastyczny:
    750-800g cukru pudru,
    100g glukozy,
    4 łyżeczki żelatyny,
    70ml wody,
    kilka kropel ulubionego aromatu.
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort kawowo-orzechowy pokryty lukrem plastycznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sur tort kaw-orz. 1. Białka ubić na sztywno, stale ubijając, stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po łyżce mąki. Na koniec dodać kakao. Delikatnie i dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm. Piec ok. 35-40min w temp. 180st, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na trzy części.
  • surowy tort kaw-orz2 2. Likier amaretto zmieszać z 50ml przegotowanej zimnej wody.

    3/4 szklanki mleka zagotować, w reszcie rozrobić budyń. Wlać na gotujące się mleko, stale mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia.

    Miękkie masło i margarynę utrzeć do białości, stopniowo dosypywać cukier. Dodać kolejno żółtka. Następnie stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodać cappuccino i orzechy laskowe. Dokładnie utrzeć.

    Pierwszy blat ciasta mocno nasączyć likierem zmieszanym z wodą, posmarować cienką warstwą dżemu oraz grubą warstwą kremu.
  • surowy tort kaw-orz3 3. Przykryć drugim blatem. Ponownie nasączyć ponczem, posmarować dżemem oraz kremem. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć ponczem. Wierzch i boki ciasta posmarować cienką warstwą kremu. Ciasto przełożyć na paterę i wstawić do lodówki.
  • surowy tort kaw-orz4 4. Do wody dodać żelatynę, odstawić na chwilę, by napęczniała. Następnie, stale mieszając, podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić, dodać glukozę i dokładnie wymieszać. Następnie stale mieszając, stopniowo dosypywać cukier puder. Masę przełożyć na stolnicę i stale dosypując cukier puder zagniatać, aż masa stanie się gładka i elastyczna jak plastelina. Jeżeli chcemy, możemy masę podzielić na części i połączyć je z odpowiednimi barwnikami. Ja z zielonej masy wycięłam listki, a z czerwonej kółka, które połączyłam w całość tworząc różyczki. Smarując je od spodu odrobiną kremu przykleić do tortu. Odstawić na kilka godzin, by masa dobrze zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kawa Lukier plastyczny Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować