Tort kawowo makowy z marcepanem

4.75 (12 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tort z serii dużo kawy do kawy :-) Uwielbiam kawowe ciacha bo są mega aromatyczne. Dla osłody na zimowe popołudnia idealny. Do tortu dodałam też baton marcepanowy i mak biały który uwielbiam. Dla mnie o niebo lepszy od niebieskiego.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt makowy:

    szklanka o pojemności 250 ml

    2/3 szklanki maku białego nie mielony
    1/2 szklanki mąki tortowej
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    5 jajek wielkość M
    1/2 szklanki cukru

    krem kawowy:

    250 g serka mascarpone
    500 ml śmietany kremówki 30 %
    2 płaskie łyżeczki żelatyny
    4 łyżki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki wody gorącej
    3 łyżki cukru pudru

    nasączenie:

    125 ml wina białego półsłodkiego
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    50 ml wody

    przełożenie:1 baton marcepanowy 125 g
    obsypanie tortu:kakao
    dekoracja: czekoladki różne,ziarna kawy
Wystaw ocenę:

4.75 (12 ocen)

Zobacz również:

Tort czekoladowy

Tort kawowo makowy z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt makowy:

    Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam, po minucie kolejna łyżka cukru i znowu ubijam i tak do końca cukru. Do masy dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem krótko. Mąki przesiewam i dodaję w dwóch partiach do ciasta delikatnie mieszając od spodu, na końcu mak dodaję i mieszam delikatnie. Dno formy o średnicy 19 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę około 40-45 minut do suchego patyczka. Jak biszkopt wystygnie dopiero wyjmuje go z formy.
  • 2. Krem kawowy:

    Kawę zalewam dwiema łyżkami gorącej wody i mieszam. Dodaję żelatynę do kawy i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Wstawiam kubek z kawą do garnka z gorącą wodą, żelatyna rozpuści się.

    Mascarpone, śmietanę, przekładam do miski, dodaję cukier puder i ubijam mikserem. Do kawy dodaję łyżkę śmietany i mieszam. W ten sposób hartuję kawę gorącą. Wlewam ją cienkim strumienian do śmietany i mieszam cały czas mikserem.

    Nasączenie: Kawę rozpuszczam w gorącej wodzie, studzę i mieszam z winem.
  • 3. Wykonanie:

    Biszkopt zimny kroję na trzy blaty. Dolny nasączam, smaruję 1/3 kremu kawowego, w krem wciskam kawałki marcepanu. Układam drugi blat biszkoptu, nasączam go, smaruję 1/3 kremu, przesiewam na krem kawę rozpuszczalną sypką nie granulowaną. Ostatni blat układam, dociskam. Boki i górę tortu smaruję pozostałym kremem. Widelcem robię po kremie szlaczki. Obsypuję cały kakao, dekoruję czekoladkami i kawą ziarnistą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować