TORT KAWOWO-MAKOWO-KOKOSOWO-AJERKONIAKOWY

  • wyświetlono: 578 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczny tort. Takie połączenie smaków cieszy podniebienie. Mojej całej rodzinie bardzo zasmakował.

tajemniczosc
  • 120min

Składniki

BISZKOPT;
6 jaj
12 łyżek cukru
12 łyżek mąki tortowej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
CIASTO MAKOWE;
1szkl. maku
5 łyżek cukru
1/3 margaryny
2 jaja
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 kropel aromatu migdałowego
KREM;
1/2l mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 margaryna
2 kieliszki wódki
100g wiórek kokosowych
PONCZ 1;
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1szkl. przegotowanej wody
PONCZ 2;
sok porzeczkowy lub inny czerwony sok
DODATKOWO;
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
DEKORACJA;
krem ajerkoniakowy
300ml mleka
1 śmietan fix
migdały,wiórki kokosowe, czekoladki tofifi , kawa w ziarnach lub dowolna wg uznania


Sposób przygotowania przepisu:

TORT KAWOWO-MAKOWO-KOKOSOWO-AJERKONIAKOWY

  • 1. Biszkopt; Białka oddzielamy od żółtek, do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, dodajemy połowę cukru i dalej ubijamy. Do żółtek dodajemy pozostały cukier, ocet, proszek do pieczenia i ubijamy do białości.Białka łączymy z żółtkami. Dodajemy przesiane i wymieszane obydwie mąki . Wylewamy na wysmarowaną i wysypaną tartą bułką tortownicę pieczemy przez 30-40min w temp. 170st. Studzimy i przekrawamy 2 razy.
  • 2. Ciasto makowe;Jajka ubijamy z cukrem i miękką margaryną na puch , dodajemy sparzony i przekręcony mak, bułkę tartą, proszek do pieczenia i aromat, mieszamy i pieczemy na wysmarowanej tortownicy lub w wąskiej formie ok 30 min w temp. 180st. Studzimy i kroimy w trójkąty lub kwadraty.
  • 3. Krem; 1szkl. mleka zagotowujemy z cukrem, a w drugiej rozrabiamy obydwie mąki i wlewamy na gotujące mleko. Budyń studzimy. Miękką margarynę łączymy z budyniem i miksujemy na jednolity krem, dodajemy wódkę i wiórki kokosowe, mieszamy.
  • image-19u94m64. Układamy;
    Blat biszkoptu nasączony kawą,krem budyniowo-kokosowy,kwadraty makowe.
  • image-0wcx1gd5. Dalej układamy; biszkopt nasączony sokiem, dżem porzeczkowy, kwadraty makowe.
  • image-1ax70u56. Dokładamy drugą część kremu budyniowo-kokosowego.
  • image-1hd2fwd7. Przykrywamy nasączonym kawą biszkoptem.
  • 8. Krem ajerkoniakowy miksujemy z mlekiem i śmietan fiksem na sztywno. Smarujemy tort ze wszystkich stron i szprycą wykańczamy i dowolna dekoracja, ja użyłam kawy migdałów czekoladek i kokosu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciekokosalkoholtort ajerkoniakmigdały mak

Komentarze

Podobne przepisy

Ajerlikier torta

Dodane przez: roza28

Tort ajerkoniakowy

Tort jest smaczny i szybko sie...

image-2751jg7

Dodane przez: Ewelina Marcin

Tort ajerkoniakowy

Rewelacyjne ciasto z mocnym akcentem...

Tort kawowo-orzechowy z kokosową wkładką

Dodane przez: joanna30

Tort kawowo-orzechowy z kokosową wkładką

Tort ten upiekłam na chrzest mojego...

torcik

Dodane przez: kasienka1987

tort kawowo-kokosowy

pyszności!

image-24ae5uf

Dodane przez: emkasia

Tort ajerkoniakowy

Dla wielbicieli słodkości z alkoholem.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE