Tort kamienny

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tort dziadowski, podkamieniec. Bywają różne nazwy tego prostego w wykonaniu ciasta, ale niebywale smacznego. Przepis dostałam już dawno od kuzynki Tereski. Od siebie dodałam dekorację z róż, aby nadać mu odświętnego charakteru. Ciasto najlepiej smakuje na 2-3 dzień, gdy blaty nasiąkną śmietaną. Może taki tort na świąteczny stół?

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 łyżki miodu naturalnego
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    750-800g mąki krupczatki
    1/3 szklanki cukru pudru
    4 jajka
    szczypta soli
    Krem:
    1,5 l kwaśnej gęstej śmietany (u mnie wiejska)
    1/3 szklanki cukru pudru
    3 opakowania cukru z prawdziwą wanilią po 12g

    Krem maślany na kwiaty:
    200g masła
    1 szklanka cukru pudru
    100ml gorącego mleka
    barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort kamienny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort kamienny 1. Do wysokiego garnuszka włożyć miód i sodę.
  • tort kamienny 2. Miód z sodą zagotować (masa spieni się i podwoi objętość). Ostudzić.
  • tort kamienny 3. Do dzieży robota planetarnego wsypuję mąkę, wlewam chłodny miód z sodą i wybijam całe jajka.
  • tort kamienny 4. Na najniższych obrotach końcówką łopatką zaczynam wyrabianie ciasta.
  • tort kamienny 5. Zwiększam obroty i wyrabiam do momentu aż ciasto zbija się w kulę.
  • tort kamienny 6. Kulę ciasta przykrywam i odstawiam na 10-15 minut do chłodu.
  • tort kamienny 7. Odrywam równe kawałki ciasta i cienko wałuję.
    Ciasto bez trudu rozwałkujemy, jeśli użyjemy do podsypywania skrobi kukurydzianej.
  • tort kamienny 8. Blaty ciasta wycinam przykrywką o średnicy 22cm.
  • tort kamienny 9. Tak przygotowane placki piekę na złoty kolor około 7 minut w nagrzanym piekarniku do 170°C.
  • tort kamienny 10. Z tej porcji ciasta upiekłam 10 blatów.
  • tort kamienny 11. Do miski wkładam śmietanę, wsypuję cukier puder i cukier waniliowy. Mieszam.
  • tort kamienny 12. Zimne blaty smaruję kolejno śmietaną.
  • tort kamienny 13. Przełożone i wysmarowane dookoła ciasto odstawiam na 1 dobę do chłodu.
  • tort kamienny 14. Krem:
    masło o temperaturze pokojowej miksuję do białości, dodaję cukier puder. Miksuję do połączenia składników. Następnie cienką strużką, ciągle miksując, wlewam gorące mleko. Miksuję do uzyskania jednolitej puszystej masy.
    Krem zabarwiłam barwnikami spożywczymi, przełożyłam do worków cukierniczych z nałożonymi tylkami do róż i listków. Zrobiłam małe i większe róże.

Porady

Ważna porada - ciasto wychodzi twarde! Wszystkie twarde ciasta np. na makaron czy strudel łatwo rozwałkujemy na cienki płat, jeśli podczas wałkowania do podsypywania zamiast mąki pszennej użyjemy skrobi kukurydzianej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować