Tort kakaowy z truskawkami i masą z mascarpone

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Zamiast ponczu użyłam konfitury cytrynowej i ona zadecydowała o wyjątkowym smaku całego tortu. Duża ilość truskawek i lekki krem dopełniły całości.

  • 3 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT KAKAOWY:
    mąka tortowa - 100 g
    mąka ziemniaczana - 40 g
    kakao ciemne - 20 g
    cukier drobny - 110 g
    jajka duże - 5 szt.

    KREM:
    serek mascarpone - 750 g
    śmietana kremówka - 300 g
    cukier puder – 2 łyżki

    PONADTO:
    konfitura cytrynowa – 100 g
    cytryna – 1/2 szt.
    krokant – 100 g
    truskawki – 750 g
    kilka listków mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Bita śmietana

Tort kakaowy z truskawkami i masą z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT KAKAOWY przygotowuję jak zawsze według swojego sprawdzonego przepisu. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami dodawać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając.
  • Tort kakaowy z truskawkami i masą z mascarpone 2. Obie mąki i kakao wymieszać i przesiać przez gęste sitko. Następnie delikatnie wmieszać do ciasta silikonową szpatułką.
  • Tort kakaowy z truskawkami i masą z mascarpone 3. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarować. Ciasto przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego do 165°C piekarnika i piec 30 minut, na środkowym poziomie piekarnika, grzałka dolna i górna, bez termoobiegu.
  • 4. KREM: mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam z cukrem pudrem. Serek mascarpone krótko mieszam mikserem na jednolitą masę, następnie dodaję bitą śmietanę i mieszam na wolnych obrotach miksera do połączenia się składników.
  • Tort kakaowy z truskawkami i masą z mascarpone 5. WYKONANIE: sok wyciśnięty z cytryny mieszam z konfiturą cytrynową, a następnie 1/3 powstałej mieszanki rozprowadzam na pierwszym blacie. Nasączoną pierwszą część biszkoptu smaruję cienką warstwą kremu, a na min układam warstwę drobno pokrojonych truskawek. Na truskawkach rozprowadzam warstwę kremu. Układam drugi blat biszkoptu lekko go dociskając do kremu.

  • 6. Wyjmuję tort z lodówki wcześniej, a tuż przed podaniem wierzch tortu dekoruję pozostałymi truskawkami i listkami mięty.
  • Tort kakaowy z truskawkami i masą z mascarpone 7. Z drugim blatem biszkoptu postępuję dokładnie tak samo jak z pierwszym.
    Trzecią część biszkoptu nasączam konfiturą cytrynową i smaruję warstwą kremu. Boki tortu również pokrywam kremem.
    Boki i wierzch tortu obsypuję krokantem. Tort zawsze przygotowuję dzień wcześniej i wstawiam go do lodówki na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować