Tort kakaowy z truskawkami i masą z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT KAKAOWY przygotowuję jak zawsze według swojego sprawdzonego przepisu. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami dodawać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając.
2.Obie mąki i kakao wymieszać i przesiać przez gęste sitko. Następnie delikatnie wmieszać do ciasta silikonową szpatułką.
3.Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarować. Ciasto przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego do 165°C piekarnika i piec 30 minut, na środkowym poziomie piekarnika, grzałka dolna i górna, bez termoobiegu.
4.KREM: mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam z cukrem pudrem. Serek mascarpone krótko mieszam mikserem na jednolitą masę, następnie dodaję bitą śmietanę i mieszam na wolnych obrotach miksera do połączenia się składników.
5.WYKONANIE: sok wyciśnięty z cytryny mieszam z konfiturą cytrynową, a następnie 1/3 powstałej mieszanki rozprowadzam na pierwszym blacie. Nasączoną pierwszą część biszkoptu smaruję cienką warstwą kremu, a na min układam warstwę drobno pokrojonych truskawek. Na truskawkach rozprowadzam warstwę kremu. Układam drugi blat biszkoptu lekko go dociskając do kremu.
6.Wyjmuję tort z lodówki wcześniej, a tuż przed podaniem wierzch tortu dekoruję pozostałymi truskawkami i listkami mięty.
7.Z drugim blatem biszkoptu postępuję dokładnie tak samo jak z pierwszym.
Trzecią część biszkoptu nasączam konfiturą cytrynową i smaruję warstwą kremu. Boki tortu również pokrywam kremem.
Boki i wierzch tortu obsypuję krokantem. Tort zawsze przygotowuję dzień wcześniej i wstawiam go do lodówki na całą noc.
Komentarze