Tort kakaowy z frużeliną ananasową i masą mascarpone-mleczną

  • wyświetlono: 2316 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Pyszny torcik, pierwszy raz taki upiekłam i z pewnością nie ostatni. Połączenie frużeliny ananasowej z masą i kakaowym biszkoptem okazało się strzałem w dziesiątkę. Moją inspiracją był tort ananasowy na blogu mojewypieki, który zmodyfikowałam i udekorowałam po swojemu. Moje pierwsze róże na torcie.

rozaroza

Składniki

BISZKOPT:
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyzeczki kakao
1 łyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

NASĄCZENIE BISZKOPTA - pącz:
1/4 szklanki wody przegotowanej
1/4 szklanki świeżego soku z cytryny

FRUZELINA ANANASOWA:
1 puszka ananasów w syropie (560g)
1 łyzeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1,5 łyzeczki żelatyny

KREM mascarpone-mleczny:
500g serka mascarpone
ok. 1/3 szklanki mleka słodzonego skondensowanego zagęszczonego (jeśli masa będzie dla Was za mało słodka można dolać więcej mleka)

MASA DEKORACYJNA:
380 ml mleka
1 budyń śmietankowy
2 małe żółtka
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
150 g masła

DODATKOWO:
barwnik w proszku czerwony
barwnik w proszku zielony

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tort kakaowy z frużeliną ananasową i masą mascarpone-mleczną

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Wymieszać razem mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiać i dodac do ciasta - delikatnie wymieszac drewnianą łyżką do połączenia składników. Przelać na tortownicę o średnicy 23 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec 30 minut (tyle dokładnie piekłam) w temperaturze 160-170 stopni do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć tortownicę z ciastem z pieca i z odległości 60 cm zrzucić na podłogę, włożyć do piekarnika i lekko uchylić drzwiczki, poczekać aż biszkopt ostygnie. Biszkopt przekroić na 3 części.
  • 2. Frużelina ananasowa: Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Wyciągnąć ananasy z puszki (syrop zachować) i pokroić w drobną kostkę. Ananasy przełożyc do garczka, zalać syropem, dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozrobioną w minimalnej ilości wody i włączyć źródło ciepła, zagotować cały czas mieszając. Zdjąć ze źródła ciepła, dodać napęczniałą żelatynę i długo mieszać, by żelatyna się dokładnie rozpuściła. Wystudzić i dobrze schłodzić. Frużelina ma mieć konsystencję żelu.
  • 3. Krem mascarpone-mleczny: schłodzony serek mascarpone zmiksować końcówką do ubijania białek, aby zrobił się on puszysty (1,5 do 2 minut miksowania). Dolać schłodzone mleko zagęszczone skondensowane i dalej ubijać. Spróbować masę pod kątem słodkości i jeśli będzie dla Was za mało słodka, to można dolać jeszcze troszkę mleka. Ja wolę masę mniej słodką. Powinien powstać gęsty i jednolity krem.
  • 4. Masa do dekoracji: Małe żółtka roztrzepujemy delikatnie. 190 ml mleka gotujemy z cukrem. W pozostałym 190 ml mleka rozrabiamy budyń, mąkę oraz żółtka i wlewamy strumieniem na gotujące się mleko, cały czas szybko mieszając. Studzimy. Masło ucieramy na tzw. puch i dodajemy do niego stopniowo ostudzony budyń.
  • 5. TORT: Pierwszy biszkopt nasączamy 1/3 ponczu. Nakładamy na niego połowę frużeliny ananasowej. Na frużelinę nakładamy 1/3 kremu z mascarpone. Przykrywamy drugim biszkoptem, który nasączamy połową pozostałego ponczu. Dalej wykładamy resztę frużeliny ananasowej oraz połowę kremu z mascarpone. Przykrywamy ostatnim biszkoptem, który nasączamy resztą ponczu i smarujemy resztą kremu mascarpone. Boki tortu smarujemy masą do dekoracji. Również wierzch tortu smarujemy dodatkowo cieniutką warstwą masy do dekoracji i dekorujemy brzegi torta. Pozostałą masę do dekoracji dzielimy na dwie nierówne części - do tej większej dodajemy w odpowiedniej ilości barwnik czerwony i dokładnie mieszamy, a do mniejszej odpowiednio barwnik zielony i dokładnie mieszamy. Z masy czerwonej wykonujemy specjalną tylką róże i je schładzamy (ja włożyłam je na 15 minut do zamrazalki), a dopiero poźniej przekładamy róże na tort. Z masy zielonej wykonujemy tez specjalną tylką listki. Jak nam zostanie masy to dekorujemy tort jeszcze wg naszego pomysłu.
  • 6. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia tortu wewnątrz - następnym razem dodam zdjęcie.

Porady

Składniki do biszkoptu powinny mieć temperature pokojowa.
Składniki do masy mascarpone powinny być schłodzone.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciebiszkopttortyurodzinyświętakakaoimprezaananasymascarponeimieninyróżefrużelina ananasowatort z różami
 

Komentarze

Podobne przepisy

tort z frużeliną wiśniową

Dodane przez: agarybak76

Tort z frużeliną wiśniową

Tort upiekłam na urodziny męża,...

TORT SZPINAKOWY Z MASCARPONE I GRANATEM

Dodane przez: twigata

TORT SZPINAKOWY Z MASCARPONE I GRANATEM

Zielony kolor intryguje, kusi i...

Wafle z masą mleczną i truskawkami

Dodane przez: Młoda mama

Wafle z masą mleczną i truskawkami

Moje Córeczki uwielbiają wafle...

Jasny biszkopt z mleczną masą i owocami

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Jasny biszkopt z mleczną masą i owocami

Pyszne, lekkie ciasto z dodatkiem...

Deser ananasowy z mascarpone

Dodane przez: aicha1988

Deser ananasowy z mascarpone

Pyszny i szybki deser do przygotowania...

lekki biszkopt z mascarpone i truskawkami

Dodane przez: Natalia76

Lekki biszkopt z masą mascarpone i truskawkami

Lekkie i bardzo smaczne ciasto...