Tort kakaowo-wiśniowy

  • wyświetlono: 333 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszny tort na każdą okazje.. Upiekłam taki dla cioci

  • 180min

Składniki

biszkopt:
kopiasta szklanka mąki pszennej,2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia, kopiasta szklanka cukru, 9 jaj + 2 białka, szczypta soli, aromat waniliowy, pół szklanki oleju.
masa budyniowa:
0.6 l mleka, budyń waniliowy, 3 łyżki cukru, pół szklanki cukru pudru, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 2 żółtka, aromat waniliowy, 2 czubate łyżeczki kakao, 250g margaryny lub masełka roślinnego.
masa wiśniowa:
0.5 l soku wiśniowego, 1.5 szklanki wiśni w soku(odsączonych), kisiel wiśniowy, 3 łyżki cukru, czubata łyżka mąki ziemniaczanej.
poncz:
cukier waniliowy, pół szklanki wódki, pół płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego, lub sok z pół cytryny,1/4 szklanki przegotowanej i ciepłej wody.
do dekoracji : wiórki kokosowe

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tort kakaowo-wiśniowy

  • 1. biszkopt:
    Oddzielić białka od żółtek i wszystkie białka ubić na sztywną piane z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i dokładnie zmiksować. Żółtka zmiksować na puszystą masę z 3 łyżkami cukru. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia.
    Do piany z białek dodać żółtka i powoli wymieszać, wsypać pół mąki, wymieszać, wlać olej i aromat, wymieszać, dodać resztę mąki, wymieszać i wylać na dwie tortownice wysmarowane tłuszczem i wysypane mąką. Piec około 30-35 min w temp. 180 C.
    Po upieczeniu, przekroić ostudzone biszkopty.
  • 2. masa budyniowa:
    Mleko zagotować. W pół szklanki mleka rozmieszać żółtka, mąkę ziemniaczaną, budyń i 3 łyżki cukru. Dodać do gotującego się mleka i dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i wystudzić. Masło utrzeć na puch, wlać aromat i dodając łyżkami budyń, cały czas ucierać. Pod koniec dodać cukier puder i zmiksować,odłożyć kubek masy, a do pozostałej dodać kakao i dokładnie zmiksować.
  • 3. masa wiśniowa:
    Sok zagotować z cukrem. W pół szklanki zimnego soku rozmieszać kisiel i mąkę ziemniaczaną, wlać do gotującego się soku i dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia, dodać szklankę posiekanych wiśni, wymieszać i lekko schłodzić.
    Resztę wiśni zalać wódką. Gdy namokną, odcedzić. Do wódki dodać wodę, cukier waniliowy, kwasek, lub sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Nasączyć ponczem biszkopty.
  • 4. Na największy biszkopt nałożyć mniejsze pół masy kakaowej, rozsmarować i przyłożyć następnym plackiem, wyłożyć masę wiśniową, rozsmarować i przyłożyć kolejnym biszkoptem, wyłożyć prawie całą masę kakaową (zostawiając około 3-4 łyżki do dekoracji) rozsmarować i przyłożyć ostatnim plackiem, lekko przycisnąć. Następnie na tort wyłożyć białą masę, rozsmarować nie zapominając o bokach, obsypać wiórkami i na wierzchu udekorować masą kakaową, wyciskając z niej przez rękaw cukierniczy małe różyczki. Na niektóre z nich nałożyć pozostawione wiśnie. Smacznego!!!

Porady

Tort można też udekorować na swój sposób, albo zastąpić kisiel wiśniowy np.porzeczkowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietorturodzinyna słodkociastaimieniny
 

Komentarze

Podobne przepisy

Tort kakaowo-orzechowo-kawowy z galaretką z musu truskawkowego

Dodane przez: Wiater Barbara

Tort kakaowo-orzechowo-kawowy z galaretką...

Tort upiekłam na chrzciny synka...

Tort bezowy z konfiturą wiśniową i gorzką czekoladą

Dodane przez: 2milutka

Tort bezowy z konfiturą wiśniową i gorzką...

Kruche leciutkie jak puch blaty...

Tort z Michałkami i pianką wiśniową

Dodane przez: Mniam1

Tort z Michałkami i pianką wiśniową

Tort przełożony kremem z białymi...

Tort wiśniowo owocowy

Dodane przez: mysza75

Tort wiśniowo owocowy

Tort letni z kremem wiśniowym i...

Tort kokosowo-wiśniowy

Dodane przez: Justine_Mazur

Tort kokosowo-wiśniowy

Lekki, puszysty biszkopt i pyszne...

Ciasto kakaowo- bananowe

Dodane przez: dorota w

Ciasto kakaowo- bananowe

Najlepsze ciasto bananowe! Cudownie...