Tort kakaowo waniliowy z masą maślaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 Biszkopt kakaowy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy powoli cukier, cały czas miksując. Ubijamy.Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do powstania jednolitej masy. W oddzielnej misce mieszamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Tak powstałą mieszankę wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy . Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut.
Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia
2. W taki sam sposób przygotowujemy biszkopt waniliowy.
Wystudzone biszkopty kroimy w poprzek , tworząc dwa krążki.
3. Masa maślana :
Jajka i cukier ubijamy mikserem w kąpieli wodnej. Następnie miskę z masą jajeczną przekładamy do zimnej wody i dalej ubijamy .(do ostudzenia). Osobno ucieramy miękkie masło na puch. Dalej miksując, dodajemy masę jajeczną.Na końcu dodajemy małymi porcjami spirytus. Masę dzielimy na połowę. Do jednej połowy dodajemy kakao.
4.Poncz. Do 300 ml przegotowanej i wystudzonej wody wyciskamy sok z cytryny, dodajemy 2 łyżki cukru i mieszamy.
5. Polewa czekoladowa:
Czekolady siekamy . Przekładamy do garnka i dodajemy śmietane. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Nastepnie dodajemy masło, mieszamy. Polewę lekko studzimy
6) BLaty kolejno przekładamy rozprowadzając dżem, nasączamy ponczem i rozprowadzamy masę . Boki tortu smarujemy masa , oprószamy wiórkami, na wiezrzchu rzoprowadzamy polewe czekoladowa.
Dekorujemy masą i kolorowmi cukierkami-schładzamy!smacznego:)
Komentarze