Tort kakaowo waniliowy z masą maślaną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

tort urodzinowy:) przełozony masa maślana -prosty i smaczny:)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1.Biszkopt kakaowy
    5 jajek
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    - szczypta soli

    2.Biszkopt waniliowy
    jajek
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    cukier wanilinowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    3. Masa maślana:

    9 jajek
    18 łyżek cukru
    800g masła
    2 łyżki kakao
    ok. 20ml spirytusu
    oraz
    - 1 słiczek dżemu wiasniowego

    4.Poncz do nasączania biszkoptu
    1 cytryna
    -300 ml przegotowanej wody
    -2 łyżki cukru

    5. Polewa czekoladowa:
    70g czekolady gorzkiej
    70ml czekolady mlecznej
    płynnej śmietany 30%
    20g masła
    oraz
    drobne wiórka kokosowe
    kolorowe cukierki do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tarty Desery

Tort kakaowo waniliowy z masą maślaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 Biszkopt kakaowy.
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy powoli cukier, cały czas miksując. Ubijamy.Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do powstania jednolitej masy. W oddzielnej misce mieszamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Tak powstałą mieszankę wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy . Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut.
    Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia

    2. W taki sam sposób przygotowujemy biszkopt waniliowy.
    Wystudzone biszkopty kroimy w poprzek , tworząc dwa krążki.
    3. Masa maślana :
    Jajka i cukier ubijamy mikserem w kąpieli wodnej. Następnie miskę z masą jajeczną przekładamy do zimnej wody i dalej ubijamy .(do ostudzenia). Osobno ucieramy miękkie masło na puch. Dalej miksując, dodajemy masę jajeczną.Na końcu dodajemy małymi porcjami spirytus. Masę dzielimy na połowę. Do jednej połowy dodajemy kakao.
    4.Poncz. Do 300 ml przegotowanej i wystudzonej wody wyciskamy sok z cytryny, dodajemy 2 łyżki cukru i mieszamy.
    5. Polewa czekoladowa:
    Czekolady siekamy . Przekładamy do garnka i dodajemy śmietane. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Nastepnie dodajemy masło, mieszamy. Polewę lekko studzimy
    6) BLaty kolejno przekładamy rozprowadzając dżem, nasączamy ponczem i rozprowadzamy masę . Boki tortu smarujemy masa , oprószamy wiórkami, na wiezrzchu rzoprowadzamy polewe czekoladowa.
    Dekorujemy masą i kolorowmi cukierkami-schładzamy!smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa maślana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować