Tort kakaowo waniliowy z masą maślaną

  • wyświetlono: 541 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

tort urodzinowy:) przełozony masa maślana -prosty i smaczny:)

bozena
  • 12 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

1.Biszkopt kakaowy
5 jajek
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
- szczypta soli

2.Biszkopt waniliowy
jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

3. Masa maślana:

9 jajek
18 łyżek cukru
800g masła
2 łyżki kakao
ok. 20ml spirytusu
oraz
- 1 słiczek dżemu wiasniowego

4.Poncz do nasączania biszkoptu
1 cytryna
-300 ml przegotowanej wody
-2 łyżki cukru

5. Polewa czekoladowa:
70g czekolady gorzkiej
70ml czekolady mlecznej
płynnej śmietany 30%
20g masła
oraz
drobne wiórka kokosowe
kolorowe cukierki do ozdoby

Sposób przygotowania przepisu:

Tort kakaowo waniliowy z masą maślaną

  • 1. 1 Biszkopt kakaowy.
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy powoli cukier, cały czas miksując. Ubijamy.Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do powstania jednolitej masy. W oddzielnej misce mieszamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Tak powstałą mieszankę wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy . Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut.
    Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia

    2. W taki sam sposób przygotowujemy biszkopt waniliowy.
    Wystudzone biszkopty kroimy w poprzek , tworząc dwa krążki.
    3. Masa maślana :
    Jajka i cukier ubijamy mikserem w kąpieli wodnej. Następnie miskę z masą jajeczną przekładamy do zimnej wody i dalej ubijamy .(do ostudzenia). Osobno ucieramy miękkie masło na puch. Dalej miksując, dodajemy masę jajeczną.Na końcu dodajemy małymi porcjami spirytus. Masę dzielimy na połowę. Do jednej połowy dodajemy kakao.
    4.Poncz. Do 300 ml przegotowanej i wystudzonej wody wyciskamy sok z cytryny, dodajemy 2 łyżki cukru i mieszamy.
    5. Polewa czekoladowa:
    Czekolady siekamy . Przekładamy do garnka i dodajemy śmietane. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Nastepnie dodajemy masło, mieszamy. Polewę lekko studzimy
    6) BLaty kolejno przekładamy rozprowadzając dżem, nasączamy ponczem i rozprowadzamy masę . Boki tortu smarujemy masa , oprószamy wiórkami, na wiezrzchu rzoprowadzamy polewe czekoladowa.
    Dekorujemy masą i kolorowmi cukierkami-schładzamy!smacznego:)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortDesermasa maślanatart z masa maślana

Komentarze

Podobne przepisy

TORT Z MASĄ WISNIOWĄ

Dodane przez: suzana

TORT CZEKOLADOWY Z MASĄ WIŚNIOWĄ

EFEKTOWNY TORT NA KAŻDĄ OKZAJĘ...

ŁACIATY SERNIK - SERNIK KAKAOWO-WANILIOWY

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Łaciaty sernik - sernik kakaowo-waniliowy

Łaciaty sernik z dodatkiem kakaowego...

Poprzeczny tort kakaowo orzechowy

Dodane przez: bienpyt

Poprzeczny tort kakaowo orzechowy

Inny, podwójny tort – poprzeczny...

Tort kakaowy z masą budyniową

Dodane przez: AnetaJ

Tort kakaowy z masą budyniową

Pyszny tort na bazie biszkoptu...

image-26qalu3

Dodane przez: Diana Mazurek

Tort kakaowo-wiśniowy

Pyszny tort na każdą okazje.. Upiekłam...

Kruche maślane ciasto masą jabłkową

Dodane przez: eluchap

Kruche maślane ciasto z masą jabłkową

Idealne jesienne ciasto. Na zewnątrz...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE