Tort kakaowo- waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubijamy na sztywno białka, dodajemy cukier i wanilię, następnie po jednym żółtku. Dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem. W przypadku ciemnego biszkoptu dodajemy także kakao. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
2.Śmietanki przelewamy do dwóch garnków. Kiedy się zagotują, dodajemy czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy. Zimne wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin. Ubijamy na sztywno przed przekładaniem tortu.
3.Z obu cytryn wyciskamy sok. Gotujemy z odmierzoną ilością wody.
4.Na podkładzie układamy pierwszy jasny biszkopt, nasączamy, smarujemy dżem porzeczkowym i jasnym kremem. Nakładamy biszkopt kakaowy, nasączamy, smarujemy dżemem wiśniowym i brązowym kremem. Dalej drugi jasny blat nasączamy, smarujemy dżemem porzeczkowym i białym kremem. Cały tort pokrywamy pozostałą bitą śmietaną z mleczną czekoladą.
5.Na samym dole nakładamy cienką warstwę jasnego kremu, to samo robimy na wierzchu. Wygładzamy całość tak, aby powstał efekt delikatnego cieniowania. Lukrem robimy falbanki a z masy cukrowej kwiat i motylki. Tort wstawiamy do lodówki na noc.
Komentarze