Tort kakaowo-orzechowo-kawowy z galaretką z musu truskawkowego

  • wyświetlono: 311 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tort upiekłam na chrzciny synka siostrzenicy. Świetna mieszanka smaków i aromatów. Ciasto łatwe w wykonaniu tylko trochę pracochłonne.

WIN_20190330_14_59_35_Pro
  • 42 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Biszkopt kakaowy:
- 8 jajek,
- 1 szklanka cukru kryształu,
- 3 budynie czekoladowe,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Biszkopt orzechowy:
- 8 jajek,
- 1 szklanka cukru kryszatału,
- 1,5 szklanki orzechów włoskich drobno posiekanych,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej.
Galaretka z musem truskawkowym:
- 1 l musu truskawkowego (miksujemy w blenderze ok. 1,5l truskawek ),
- 2 galaretki truskawkowe.
Poncz do nasączenia biszkoptów:
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej wymieszane z 0,5 szklanki gorącej wody.
Masa :
- 4 kostki masła,
- 1 litr mleka,
- 6 żółtek,
- 10 łyżek cukru kryształu,
- 30 dag cukru pudru,
- 2 cukry waniliowe,
- 2 łyżki czubate mąki pszennej,
- 2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej.
Ozdoby z mleka w proszku - skorzystałam z przepisu Babci Tereski:
- 250g mleka w proszku,
- 250g cukru pudru,
- ok. 80ml mleka w płynie.
Dodatkowo 150g wiórek kokosowych.
Buciki i literki miałam kupione.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tort kakaowo-orzechowo-kawowy z galaretką z musu truskawkowego

  • 1. Biszkopt kakaowy.
    Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka, cały czas ubijamy do rozpuszczenia się cukru. Przesiane budynie i mąkę ziemniaczaną mieszamy w oddzielnym naczyniu z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy ( nie za długo) do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem, natartej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszce (24x34). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 45min (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy, przekrawamy na 2 części.
  • 2. Biszkopt orzechowy.
    Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka, cały czas ubijamy do rozpuszczenia się cukru. Orzechy, proszek do pieczenia, kawę mieszamy w oddzielnym naczyniu. Wsypujemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy ( nie za długo) do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem, natartej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszce (24x34). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 45min (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy.
  • 3. Galaretka z musem truskawkowym.
    Mus truskawkowy przelewamy do naczynia i zagotowujemy. Zdejmujemy z kuchenki, wsypujemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. Studzimy i odstawiamy do częściowego stężenia.
  • Tort kakaowo-orzechowo-kawowy z galaretką z musu truskawkowego4. Masa.
    3/4 mleka zagotowujemy. Do reszty mleka dodajemy żółtka, cukier kryształ, cukier waniliowy, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia się składników. Mieszankę wlewamy strumieniem do gotującego się na wolnym ogniu mleka. Cały czas mieszamy (miksujemy na wolnych obrotach) do zagotowania się budyniu. Studzimy.
    Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo po 1 łyżce budyniu i ucieramy do połączenia się składników. Gotową masę dzielimy na 4 części.
  • Tort kakaowo-orzechowo-kawowy z galaretką z musu truskawkowego5. Składniki na ozdoby zagniatamy, mleka w płynie dodajemy tyle, by ciasto zrobiło się elastyczne. Ciasto wałkujemy i wykrawamy krążki, z których robimy różyczki różnej wielkości. Wykrawamy serwetkę, ozdabiamy literkami i wzorkami z drobnych cukierków.
  • Tort kakaowo-orzechowo-kawowy z galaretką z musu truskawkowego6. Połówkę biszkoptu kakowego nasączamy ponczem kawowym, smarujemy 1/4 częścią masy i wkładamy do lodówki, by się schłodziło . Następnie na ciasto wykładamy łyżką warstwy tężejącej galaretki. Schładzamy do całkowitego stężenia się galaretki. Smarujemy drugą warstwą masy. Nakładamy kolejno: nasączony ponczem biszkopt orzechowy, trzecią warstwę masy, nasączony ponczem biszkopt kakaowy. Całe ciasto smarujemy ostatnią porcją masy, posypujemy wiórkami kokosowymi i ozdabiamy.
    Tort wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortTruskawkiorzechytort orzechowytort kakaowo-orzechowytort na chrzcinytort z musem truskawkowym
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0n075i4

Dodane przez: Agnieszka Rec

Ciasto z musem truskawkowym

Bardzo smaczne i mocno truskawkowe...

Orzechowy z jabłkami

Dodane przez: Paula25

Ciasto orzechowe z musem jabłkowym

Orzechowy biszkopt z musem jabłkowym...

mały książę

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto "Mały Książę"-czekoladowo-kawowe z...

Wspaniałe ciasto czekoladowo-kawowe...

Ciasto z musem truskawkowym

Dodane przez: nadia180

Ciasto z musem truskawkowym

Ciasto wymyślone na szybko ze składników,...

Tort makowy z masą kawową

Dodane przez: bietka

Tort makowy z masą kawową

Pyszny tort makowy z masa z kawy...

tort  urodzinowy

Dodane przez: BOŻENA ZIARNO

Tort kakaowo waniliowy z masą maślaną

tort urodzinowy:) przełozony...