Tort kakaowo-orzechowo-kawowy z galaretką truskawkową

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort upiekłam na chrzciny synka siostrzenicy. Świetna mieszanka smaków i aromatów. Ciasto łatwe w wykonaniu tylko trochę pracochłonne.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    - 8 jajek,
    - 1 szklanka cukru kryształu,
    - 3 budynie czekoladowe,
    - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Biszkopt orzechowy:
    - 8 jajek,
    - 1 szklanka cukru kryszatału,
    - 1,5 szklanki orzechów włoskich drobno posiekanych,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej.
    Galaretka z musem truskawkowym:
    - 1 l musu truskawkowego (miksujemy w blenderze ok. 1,5l truskawek ),
    - 2 galaretki truskawkowe.
    Poncz do nasączenia biszkoptów:
    - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej wymieszane z 0,5 szklanki gorącej wody.
    Masa :
    - 4 kostki masła,
    - 1 litr mleka,
    - 6 żółtek,
    - 10 łyżek cukru kryształu,
    - 30 dag cukru pudru,
    - 2 cukry waniliowe,
    - 2 łyżki czubate mąki pszennej,
    - 2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej.
    Ozdoby z mleka w proszku - skorzystałam z przepisu Babci Tereski:
    - 250g mleka w proszku,
    - 250g cukru pudru,
    - ok. 80ml mleka w płynie.
    Dodatkowo 150g wiórek kokosowych.
    Buciki i literki miałam kupione.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort orzechowy

Tort kakaowo-orzechowo-kawowy z galaretką truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowy.
    Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka, cały czas ubijamy do rozpuszczenia się cukru. Przesiane budynie i mąkę ziemniaczaną mieszamy w oddzielnym naczyniu z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy ( nie za długo) do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem, natartej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszce (24x34). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 45min (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy, przekrawamy na 2 części.
  • 2. Biszkopt orzechowy.
    Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka, cały czas ubijamy do rozpuszczenia się cukru. Orzechy, proszek do pieczenia, kawę mieszamy w oddzielnym naczyniu. Wsypujemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy ( nie za długo) do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem, natartej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszce (24x34). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 45min (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy.
  • 3. Galaretka z musem truskawkowym.
    Mus truskawkowy przelewamy do naczynia i zagotowujemy. Zdejmujemy z kuchenki, wsypujemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. Studzimy i odstawiamy do częściowego stężenia.
  • Tort kakaowo-orzechowo-kawowy z galaretką z musu truskawkowego 4. Masa.
    3/4 mleka zagotowujemy. Do reszty mleka dodajemy żółtka, cukier kryształ, cukier waniliowy, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia się składników. Mieszankę wlewamy strumieniem do gotującego się na wolnym ogniu mleka. Cały czas mieszamy (miksujemy na wolnych obrotach) do zagotowania się budyniu. Studzimy.
    Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo po 1 łyżce budyniu i ucieramy do połączenia się składników. Gotową masę dzielimy na 4 części.
  • Tort kakaowo-orzechowo-kawowy z galaretką z musu truskawkowego 5. Składniki na ozdoby zagniatamy, mleka w płynie dodajemy tyle, by ciasto zrobiło się elastyczne. Ciasto wałkujemy i wykrawamy krążki, z których robimy różyczki różnej wielkości. Wykrawamy serwetkę, ozdabiamy literkami i wzorkami z drobnych cukierków.
  • Tort kakaowo-orzechowo-kawowy z galaretką z musu truskawkowego 6. Połówkę biszkoptu kakowego nasączamy ponczem kawowym, smarujemy 1/4 częścią masy i wkładamy do lodówki, by się schłodziło . Następnie na ciasto wykładamy łyżką warstwy tężejącej galaretki. Schładzamy do całkowitego stężenia się galaretki. Smarujemy drugą warstwą masy. Nakładamy kolejno: nasączony ponczem biszkopt orzechowy, trzecią warstwę masy, nasączony ponczem biszkopt kakaowy. Całe ciasto smarujemy ostatnią porcją masy, posypujemy wiórkami kokosowymi i ozdabiamy.
    Tort wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Truskawki
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-40% na co 2 sztukę
-40% na co 2 sztukę
Rabat nalicza się automatyczni... więcej»
Zobacz
+
-40% na co 2 sztukę
Online

Rabat nalicza się automatycznie w koszyku. Oferta dostępna na aniakruk.pl. Promocja obowiązuje na prawie całą ofertę, z wyjątkiem produktów przecenionych, kart podarunkowych i zestawów. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
Rabat do -25% na produkty Clarins!
Rabat do -25% na produkty Clarins!
Rabat -20% przy zakupach produ... więcej»
Kod rabatowy:CLARINS2024
Zobacz
+
Rabat do -25% na produkty Clarins!
Online

Rabat -20% przy zakupach produktów za min. 99 zł. Rabat -25% przy zakupach za min. 299 zł. Rabat nalicza się po wpisaniu kodu promocyjnego: CLARINS2024. Rabat nie dotyczy produktów z linii Precious. Kod promocyjny działa do 25.04.2024 do godz. 7:00. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:CLARINS2024
Zobacz
-30% na wybraną kolekcję
-30% na wybraną kolekcję
Rabat -30% na wybrany asortyme... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-30% na wybraną kolekcję
Online

Rabat -30% na wybrany asortyment, przy zakupie min. 2 produktów. Promocja nie obejmuje produktów z kategorii Continuativo i Outlet oraz kart podarunkowych. Promocja i szczegóły dostępne na www.obagstore.pl.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
-40% przy zakupach za min. 50 zł
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i o... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
+
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Online

Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na cały asortyment z... więcej»
Kod rabatowy:szalenstwo20
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online

Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł. 

Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:szalenstwo20
Zobacz
-30% przy zakupach za min. 229zł*
-30% przy zakupach za min. 229zł*
30% rabatu na cały asortyment... więcej»
Kod rabatowy:szalenstwo30
Zobacz
+
-30% przy zakupach za min. 229zł*
Online
Stacjonarnie

30% rabatu na cały asortyment przy zakupach za min. 229zł. Rabat nakłada się w koszyku po wpisaniu kodu oferty i spełnieniu warunków oferty. Nie łączy się z innymi ofertami. Nie dotyczy produktów przecenionych, pomadek Almost Lipstick in Black Honey, miniproduktów, zestawów oraz nowości. Oferta dostępna w salonach firmowych i na clinique.com.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:szalenstwo30
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować