Tort kakaowo - kawowy z jeżami

  • wyświetlono: 252 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Tort w formie pnia drzewa z dwoma małymi jeżami ma wyrazisty kakaowo - kawowy smak. Kakaowy biszkopt przełożony jest delikatną bitą śmietaną. Tort na zewnątrz pokryty jest kremem budyniowym i kawałkami czekolady.

zdjecie-01
  • 16 porcje
  • Średni

Składniki

(na formę o średnicy 24 cm)

- biszkopt:
6 jajek
160 g cukru
100 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki ciemnego kakao

- poncz:
3/4 szklanki słabej kawy
łyżka soku z cytryny
kieliszek spirytusu (opcjonalnie)

- bita śmietana:
800 g schłodzonej śmietany kremówki 36%
1 łyżeczka cukru wanilinowego
łyżka cukru pudru

- krem budyniowy na górę i boki tortu:
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 g masła
pół szklanki drobnego cukru
olejek rumowy
1/3 szklanki zaparzonej mocnej kawy
3 łyżki kakao

- dekoracja tortu:
100 g gorzkiej czekolady
4 - 5 łyżek wiórków kokosowych
1 łyżeczka szpinaku krojonego mrożonego
2 łyżki sosu toffi lub kawałek czekolady toffi
małe cukierki na oczy i nosy jeży

Sposób przygotowania przepisu:

Tort kakaowo - kawowy z jeżami

  • 1. Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową.
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C. Mikserem na najwyższych obrotach ubijamy białka. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Dokładamy po jednym żółtku. Dosypujemy po jednej łyżce przesianych mąk z dodatkiem kakao delikatnie mieszając łopatką.
    Natłuszczamy dno formy. Wypełniamy formę ciastem i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez 40 minut. Biszkopt zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku.

    2. Przygotowujemy poncz łącząc w szklance składniki.

    3. Miksujemy śmietanę kremówkę do zgęstnienia. W trakcie miksowania dosypujemy cukier.

    4. Z mleka i mąk gotujemy budyń. Odstawiamy do ostygnięcia.
    Masło ucieramy z cukrem i łączymy z budyniem stopniowo dokładając budyń i olejek do masła.
    Część kremu zostawiamy na górę tortu, a do pozostałej części stopniowo dolewamy ostudzoną kawę i dosypujemy kakao cały czas miksując.

    5. Biszkopt dzielimy na trzy blaty. Nasączamy ponczem dolny blat, pokrywamy grubą warstwą bitej śmietany. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy i rozprowadzamy bitą śmietanę.

    6. Na górze tortu rozprowadzamy jasny krem budyniowy. Polewamy go sosem toffi lub roztopioną czekoladą toffi zaznaczając okręgi. Na boku tortu rozprowadzamy krem kakaowo - kawowy. Z tego samego kremu używając gwiazdkowej tylki robimy jeże.

    7. Czekoladę kroimy na małe równe kawałki. 2/3 czekolady podgrzewamy w kąpieli wodnej do temperatury nie wyższej niż 50°C. Przestajemy podgrzewać i cały czas mieszając dosypujemy pozostałą część czekolady, aż do jej całkowitego roztopienia. Kiedy ostygnie raz jeszcze lekko podgrzewamy i powtórnie studzimy. Rozprowadzamy cienką warstwą na papierze do pieczenia na powierzchni nie większej niż 9cm×70cm.
    Przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i zawijamy w rulon. Wkładamy do lodówki na 40 minut. Po wyjęciu rozwijamy papier ułamując czekoladę.

    7. Wiórki kokosowe i szpinak umieszczamy w woreczku foliowym, lekko skrapiamy wodą. Poruszamy woreczkiem do momentu, aż wszystkie wiórki zabarwią się na zielono.

    8. Boki tortu dekorujemy paskami czekolady. Wykałaczką robimy pęknięcia na górze tortu. Układamy wiórki kokosowe.

Porady

Biszkopt najpraktyczniej jest upiec dzień przed składaniem tortu. Wtedy też można przygotować czekoladę (z punktu 8) na obłożenie boków tortu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiastokremczekoladatortyurodzinybita śmietanaciastakrem budyniowydla dzieciciasto biszkoptowetort urodzinowy

Komentarze

Podobne przepisy

image-26qalu3

Dodane przez: Diana Mazurek

Tort kakaowo-wiśniowy

Pyszny tort na każdą okazje.. Upiekłam...

image-1posv3x

Dodane przez: Monika Matysiak

Ciasto kakaowo - kawowe

Mnie to ciasto zachwyciło, wyszło...

Tort czekoladowo kawowy

Dodane przez: AnetaJ

Tort czekoladowo kawowy

Pyszny i wbrew pozorom bardzo prosty...

Tort orzechowo-kawowy z musem truskawkowym

Dodane przez: Paulina1507

Tort orzechowo-kawowy z musem truskawkowym

Tort orzechowo-kawowy z musem truskawkowym...

image-0jn2a7x

Dodane przez: Małgosia79

Tort kawowy

Pyszny i lekki tort dla smakoszy...

Tort kawowy

Dodane przez: JOANNA 55a

Tort kawowy

Tort smakuje wybornie, niestety...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE