Tort kakaowo brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt (najlepiej upiec go dzień wcześniej): Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Tortownicę (21cm) posmarować tłuszczem i posypać mąką, wylać ciasto i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić i podzielić na 3 krążki.
2.Masa: jajka ubić z cukrem nad kąpielą wodną na biały krem (uwaga: zwiększą swoją objętość!). Ostudzić.
Masła utrzeć na puch i cały czas ucierając dodawać po łyżce masy jajecznej.
3.1/2 masy odłożyć do dekoracji a do pozostałej dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie, wymieszać.
4.Biszkopty naponczować syropem z brzoskwiń i przekładać masą brzoskwiniową. Wierzch i boki tortu posmarować odłożoną masą. Całość udekorować różyczkami i motylkami.
Porady
Biszkopt z tego przepisu jest idealny do tortów bo nie opada.
Jeśli pieczemy biszkopt kakaowy należy odjąć od połowy szklanki mąki 3 łyżki i uzupełnić kakao.
Komentarze