Tort Jubileuszowy z marmurkową masą

  • wyświetlono: 168 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tort okazjonalny, pokryty masą z mleka w proszku o fakturze marmurku. Tort ozdobiony różyczkami też z tej masy. Tort zrobiłam na swoje urodziny.

Babcia Tereska
  • 20 porcje
  • 200min
  • Trudny

Składniki

BISZKOPT:
-8 jajek
-180 g. cukru
-120 g. mąki tortowej
-120 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczki proszku do pieczenia

NASĄCZENIE:
-280 g. dżemu 100 % owoców z Dzikiej Róży
-ok.50 ml. przegotowanej gorącej wody

KREM JAGODOWY:
-550 ml. śmietanki 30 %
-30 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-500 g. sera z wiaderka
-200 ml. musu z jagód
-20 g. żelatyny
-ok.125 ml.wody

DO POSYPANIA:
-100 g. pokrojonych Pralinek

KREM CZEKOLADOWY:
-550 ml. śmietanki 30 %
-100 g.gorzkiej czekolady
-50 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-500 g. sera z wiaderka
-20 g. żelatyny
-ok.125 ml.wody

TYNK:
-300 g. masła
-200 g. Masy Krówkowej

MASA DO OBŁOŻENIA I DEKORACJE:
-500 g. mleka w proszku
-500 g. cukru pudru
-ok.150 ml.mleka w płynie
-barwniki jadalne:niebieski, fioletowy,granatowy, czarny, złoty

Sposób przygotowania przepisu:

Tort Jubileuszowy z marmurkową masą

  • Tort Jubileuszowy z marmurkową masą1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po 1 żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić bok od tortownicy, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
  • Tort Jubileuszowy z marmurkową masą2. Spodni blat biszkoptowy, włożyć do tej samej tortownicy co piekł się biszkopt. Lecz tortownicę najpierw wyżej zabezpieczyć. Ten blat biszkoptowy nasączyć częścią rozcieńczonego dżemu.
  • Tort Jubileuszowy z marmurkową masą3. krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z cukrem pudrem, fixem a potem serkiem. Następnie zmiksować z musem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do tortownicy i wyrównać.
  • Tort Jubileuszowy z marmurkową masą4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i posmarować resztą dżemu.
  • Tort Jubileuszowy z marmurkową masą5. Porozrzucać pokrojone czekoladki.
  • Tort Jubileuszowy z marmurkową masą6. krem czekoladowy 1-Wcześniej rozpuścić nad parą w śmietance, połamaną czekoladę.Ostudzić i schłodzić przynajmniej z godz. w lodówce. Najlepiej na całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie i ostudzić do letniego. Czekoladową śmietankę ubić z cukrem pudrem, fixem i serkiem. Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy i rozsmarować.
  • Tort Jubileuszowy z marmurkową masą7. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić tort najlepiej na całą noc.
  • Tort Jubileuszowy z marmurkową masą8. Po schłodzeniu zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Przykryć podkładką pod tort i paterą. Obrócić tort "do góry nogami". Góra będzie równiejsza.
  • Tort Jubileuszowy z marmurkową masą9. tynk- Miękkie masło zmiksować do białości, potem dodawać stopniowo miękką masę Krówkową. Posmarować cały tort i wyrównać i schłodzić.
  • Tort Jubileuszowy z marmurkową masą10. masa-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść na plastyczną masę. Podzielić na porcje, ale białej zostawić dużo więcej. Te mniejsze części zafarbować barwnikami jadalnymi. Z każdej odłożyć po trochu na dekoracje. Z tych większych części, dłońmi zrobić długie wałki.Ułożyć jeden obok drugiego i zrolować ich razem.
  • Tort Jubileuszowy z marmurkową masą11. Przewinąć na pół i znowu zrolować a potem całość zwinąć w ''ślimak''.Rozwałkować na duży okrągły płat.
  • Tort Jubileuszowy z marmurkową masą12. Masę zawinąć w długi wałek i przenieść na tort.
  • Tort Jubileuszowy z marmurkową masą13. Wygładzić najpierw górę tortu, a potem bok,podciągając masę w dół. Dół obciąć ostrym nożem. Na ten dół, zrobić ozdobny szlaczek z białej masy.
  • Tort Jubileuszowy z marmurkową masą14. Na róże, rozwałkować kawałek masy i wycinać elementy, odpowiednią wykrawaczką do róż. Pędzelkiem posmarować odrobinką wody przez środek elementu i zgiąć w połowie. Następnie na prostej krawędzi elementu też delikatnie posmarować wodą. Zwijać od boku w rulonik. Taka różyczka składa się z 3 elementów albo 4. Następne tak samo zwijać, sklejając wodą. Płatki różyczek powyginać palcami, lub odpowiednimi akcesoriami do modelowania.Za pomocą specjalnej maty silikonowej, wyciskać wzory listków.
  • Tort Jubileuszowy z marmurkową masą15. Udekorować tort różami i listkami.Niektóre kontury marmurku, pomalować na złoto.
  • Tort Jubileuszowy z marmurkową masą16. Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
  • Tort Jubileuszowy z marmurkową masą17. Porcja.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Tort Jubileuszowytort okolicznościowytort urodzinowy na 70 latTort z marmurkową masąkrem jagodowy i czekoladowy

Komentarze

Podobne przepisy

tort biszkoptowy z wiśniami

Dodane przez: majka190382

TORT BISZKOPTOWY Z MASĄ ŚMIETANOWĄ Z WIŚNIAMI

Tort który przygotowałam dla mojego...

image-1wg81gh

Dodane przez: słodyczka

Tort z masą cappuccino

wspaniały na różne okazje

Tort urodzinowy

Dodane przez: tina3112

Owocowy tort urodzinowy z masą cukrową MOTYLKI

Jest to mój pierwszy tort z masą...

ciasto jubileuszowe

Dodane przez: bieniaszka

Ciasto "Jubileuszowe''

Powstało na specjalną okazję! Jest...

Tort z masą budyniową i kryształkami

Dodane przez: beciiaaa

Tort z masą budyniową i kryształkami

Rewelacyjne połączenie delikatnego...

Tort cytrynowy z masą budyniową i dżemem

Dodane przez: AnetaJ

Tort cytrynowy z masą budyniową i dżemem

Pyszny i wbrew pozorom bardzo prosty...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE