TORT JUBILEUSZOWY ''CYFROWY''

4.5 (154 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo modne torty z cyframi albo literkami. Tort udekorowany owocami i ozdobami z mleka w proszku.Tort okazjonalny, jubileuszowy, wyszedł pyszny.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt : 2x
    -4 jajka
    -3/4 szklanki cukru
    -3/4 szklanki mąki tortowej z ziemniaczaną-pół na pół
    -1 łyżka kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -3/4 szklanki oleju

    krem waniliowy:
    -500 g. białej czekolady
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -500 g. serka mascarpone
    -1 krem waniliowy do tortów, suchy

    owoce i czekoladki:
    -125 g. malin
    -125 g. borówki amerykańskiej
    -1 mandarynka
    -mały kiść zielonych winogron
    -kilka czekoladek Raffaello i Ferrero Rocher

    ozdoby z mleka w proszku:
    -100 g. cukru pudru
    -100 g. mleka w proszku
    -troszku ekstraktu waniliowego
    -parę łyżek mleka w płynie
    -barwniki jadalne
    -maty silikonowe
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort jubileuszowy ''cyfrowy'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT JUBILEUSZOWY ''CYFROWY'' 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszać łopatką, dolewając też olej. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia.Drugi biszkopt upiec tak samo.
  • TORT JUBILEUSZOWY ''CYFROWY'' 2. Z papieru wyciąć szablony z cyferek.
  • TORT JUBILEUSZOWY ''CYFROWY'' 3. W/g szablonów wyciąć cyferki na dwóch biszkoptach.
  • TORT JUBILEUSZOWY ''CYFROWY'' 4. Po cyferce ułożyć na paterze i nasączyć jakimś sokiem, albo wodą z cytryną. Można nasączyć alkoholem, jak nie będą dzieci jadły.
  • TORT JUBILEUSZOWY ''CYFROWY'' 5. krem-Czekolady rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić, przykryć ściśle folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki. Serek zmiksować, dolewając śmietankę czekoladową.Następnie dosypywać krem w proszku i zmiksować.Przełożyć do rękawa cukierniczego a dużą tylką z okrągłą końcówką.Z połowy kremu, zrobić rozetki na całej powierzchni cyferek. Posypać połową borówek.
  • TORT JUBILEUSZOWY ''CYFROWY'' 6. Przykryć następnymi cyferkami z biszkoptu i nasączyć.
  • TORT JUBILEUSZOWY ''CYFROWY'' 7. Z reszty kremu zrobić tak samo rozetki. Torciki schłodzić w lodówce.
  • TORT JUBILEUSZOWY ''CYFROWY'' 8. dekoracja-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem, ekstraktem i stopniowo dodawanym mlekiem.Zagnieść jak na twarde ciasto.Podzielić na kawałki i zafarbować, jadalnymi barwnikami. Za pomocą silikonowych foremek wycisnąć wzory.
  • TORT JUBILEUSZOWY ''CYFROWY'' 9. Dekoracje i owoce ułożyć na torcie. Przed podaniem można wokół tortu, na paterę ułożyć różne owoce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować