Bardzo modne torty z cyframi albo literkami. Tort udekorowany owocami i ozdobami z mleka w proszku.Tort okazjonalny, jubileuszowy, wyszedł pyszny.
4 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
biszkopt : 2x
-4 jajka
-3/4 szklanki cukru
-3/4 szklanki mąki tortowej z ziemniaczaną-pół na pół
-1 łyżka kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3/4 szklanki oleju
krem waniliowy:
-500 g. białej czekolady
-500 ml. śmietanki 30 %
-500 g. serka mascarpone
-1 krem waniliowy do tortów, suchy
owoce i czekoladki:
-125 g. malin
-125 g. borówki amerykańskiej
-1 mandarynka
-mały kiść zielonych winogron
-kilka czekoladek Raffaello i Ferrero Rocher
ozdoby z mleka w proszku:
-100 g. cukru pudru
-100 g. mleka w proszku
-troszku ekstraktu waniliowego
-parę łyżek mleka w płynie
-barwniki jadalne
-maty silikonowe
Tort jubileuszowy ''cyfrowy'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszać łopatką, dolewając też olej. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia.Drugi biszkopt upiec tak samo.
2.Z papieru wyciąć szablony z cyferek.
3.W/g szablonów wyciąć cyferki na dwóch biszkoptach.
4.Po cyferce ułożyć na paterze i nasączyć jakimś sokiem, albo wodą z cytryną. Można nasączyć alkoholem, jak nie będą dzieci jadły.
5.krem-Czekolady rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić, przykryć ściśle folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki. Serek zmiksować, dolewając śmietankę czekoladową.Następnie dosypywać krem w proszku i zmiksować.Przełożyć do rękawa cukierniczego a dużą tylką z okrągłą końcówką.Z połowy kremu, zrobić rozetki na całej powierzchni cyferek. Posypać połową borówek.
6.Przykryć następnymi cyferkami z biszkoptu i nasączyć.
7.Z reszty kremu zrobić tak samo rozetki. Torciki schłodzić w lodówce.
8.dekoracja-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem, ekstraktem i stopniowo dodawanym mlekiem.Zagnieść jak na twarde ciasto.Podzielić na kawałki i zafarbować, jadalnymi barwnikami. Za pomocą silikonowych foremek wycisnąć wzory.
9.Dekoracje i owoce ułożyć na torcie. Przed podaniem można wokół tortu, na paterę ułożyć różne owoce.
Komentarze