Tort na doniosłą uroczystość Jubileuszową. Tort z 4 biszkoptami budyniowymi. Tort z 3 kremami, pokryty czekoladowym kremem. Tort z dekoracjami z mleka w proszku.
5 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
biszkopt :4 x
-4 jajka
-1/2 szklanka cukru
-2 budynie
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
do 1 biszkoptu:-2 budynie czekoladowe
do 2:-2 budynie waniliowe+50 g.tartej gorzkiej czekolady
do 3:-2 budynie malinowe
do 4:-2 budynie śmietankowe
nasączenie:
1/- 100 % owoców z wiśni
2 i 3/ - 1 szklanka posłodzonej mocnej kawy
krem serowy: 3 x
-1/3 sera z wiaderka tj.330 g.
-330 ml. śmietanki 30 %
-250 g. jogurtu greckiego
-250 g. serka mascarpone
-70 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-30 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
obłożenie:
-300 g. gorzkiej czekolady
-330 ml. śmietanki 30 % do czekolady
-330 ml. śmietanki 30 % do kremu w proszku
-1 krem czekoladowy do tortów w proszku
ozdoby z mleka w proszku:
-400 g. cukru pudru
-400 g. mleka w proszku-2 op. to niebieskie
-troszku olejku pomarańczowego
-ok.110 ml. mleka w płynie
-barwnik złoty jadalny+odrobina alkoholu
Tort jubileuszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Białka ubić ze szczyptą soli,potem cukrem.Dodawać po żółtku i ubijać.Stopniowo przesiewać do piany, budynie z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszać łopatką ale nie długo.Wylać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 175*C ok.25 min.Po upieczeniu, obrócić na ręcznik,zdjąć papier i zostawić do ostygnięcia. Upiec tak wszystkie 4 biszkopty z różnymi budyniami.
2.Blaszkę w której piekło się biszkopty, wyłożyć podwójnym wyższym papierem. Na spód ułożyć biszkopt czekoladowy, który smarujemy musem wiśniowym.
3.krem jagodowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Zimną śmietankę z serem i jogurtem zmiksować z pudrem, potem śnieżką.Dodać frużelinę i zmiksować.Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Zaraz wyłożyć do blaszki na biszkopt.
4.Przykryć biszkoptem z czekoladą i nasączyć połową kawy.
5.krem stracciatello- Wykonać jak 1 krem z tym że tartą czekoladę wmieszać, po dodaniu i zmiksowaniu z letnią żelatyną. Wylać i rozprowadzić na biszkopty w blaszce.
6.Przykryć biszkoptem malinowym i nasączyć resztą kawy.
7.krem malinowy- Wykonać jak 1 krem, ale z frużeliną malinową. Wylać i rozsmarować na biszkoptach w blaszce.
8.Przykryć ostatnim śmietankowym biszkoptem i schłodzić całą noc.
9.Po schłodzeniu obrócić na paterę i zdjąć zabezpieczenia.
10.obłożenie-Czekolady rozpuścić nad parą w śmietance i ostudzić. Drugą śmietankę ubić z kremem w proszku, potem z rozpuszczoną zimną czekoladą. Posmarować cały tort. Resztę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i zrobić rozetki wokół tortu.
11.dekoracje-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem, olejkiem i stopniowo dodawanym mlekiem. Zagnieść jak na twarde ciasto.Masę przetrzymywać w woreczku foliowym.Brać po trochu i napełniać dokładnie foremkę silikonową z różą. Po chwili foremkę rozciągnąć we wszystkie boki i wyjąć różę. Listki pozłocić.
12.Zrobić też napis i inne ozdoby w odpowiedniej foremce silikonowej.
13.Ułożyć dekoracje na torcie, które robimy wcześniej. Tort schłodzić.
Komentarze