TORT JUBILEUSZOWY

4.5 (196 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort na doniosłą uroczystość Jubileuszową. Tort z 4 biszkoptami budyniowymi. Tort z 3 kremami, pokryty czekoladowym kremem. Tort z dekoracjami z mleka w proszku.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • biszkopt :4 x
    -4 jajka
    -1/2 szklanka cukru
    -2 budynie
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    do 1 biszkoptu:-2 budynie czekoladowe
    do 2:-2 budynie waniliowe+50 g.tartej gorzkiej czekolady
    do 3:-2 budynie malinowe
    do 4:-2 budynie śmietankowe

    nasączenie:
    1/- 100 % owoców z wiśni
    2 i 3/ - 1 szklanka posłodzonej mocnej kawy

    krem serowy: 3 x
    -1/3 sera z wiaderka tj.330 g.
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -250 g. jogurtu greckiego
    -250 g. serka mascarpone
    -70 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -30 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    1/ krem jagodowy:+150 ml. frużeliny jagodowej
    2/ krem stracciatello:+100 g. tartej gorzkiej czekolady
    3/ krem malinowy:+150 ml. frużeliny malinowej

    obłożenie:
    -300 g. gorzkiej czekolady
    -330 ml. śmietanki 30 % do czekolady
    -330 ml. śmietanki 30 % do kremu w proszku
    -1 krem czekoladowy do tortów w proszku

    ozdoby z mleka w proszku:
    -400 g. cukru pudru
    -400 g. mleka w proszku-2 op. to niebieskie
    -troszku olejku pomarańczowego
    -ok.110 ml. mleka w płynie
    -barwnik złoty jadalny+odrobina alkoholu
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort jubileuszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT JUBILEUSZOWY 1. biszkopt- Białka ubić ze szczyptą soli,potem cukrem.Dodawać po żółtku i ubijać.Stopniowo przesiewać do piany, budynie z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszać łopatką ale nie długo.Wylać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 175*C ok.25 min.Po upieczeniu, obrócić na ręcznik,zdjąć papier i zostawić do ostygnięcia. Upiec tak wszystkie 4 biszkopty z różnymi budyniami.
  • TORT JUBILEUSZOWY 2. Blaszkę w której piekło się biszkopty, wyłożyć podwójnym wyższym papierem. Na spód ułożyć biszkopt czekoladowy, który smarujemy musem wiśniowym.
  • TORT JUBILEUSZOWY 3. krem jagodowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Zimną śmietankę z serem i jogurtem zmiksować z pudrem, potem śnieżką.Dodać frużelinę i zmiksować.Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Zaraz wyłożyć do blaszki na biszkopt.
  • TORT JUBILEUSZOWY 4. Przykryć biszkoptem z czekoladą i nasączyć połową kawy.
  • TORT JUBILEUSZOWY 5. krem stracciatello- Wykonać jak 1 krem z tym że tartą czekoladę wmieszać, po dodaniu i zmiksowaniu z letnią żelatyną. Wylać i rozprowadzić na biszkopty w blaszce.
  • TORT JUBILEUSZOWY 6. Przykryć biszkoptem malinowym i nasączyć resztą kawy.
  • TORT JUBILEUSZOWY 7. krem malinowy- Wykonać jak 1 krem, ale z frużeliną malinową. Wylać i rozsmarować na biszkoptach w blaszce.
  • TORT JUBILEUSZOWY 8. Przykryć ostatnim śmietankowym biszkoptem i schłodzić całą noc.
  • TORT JUBILEUSZOWY 9. Po schłodzeniu obrócić na paterę i zdjąć zabezpieczenia.
  • TORT JUBILEUSZOWY 10. obłożenie-Czekolady rozpuścić nad parą w śmietance i ostudzić. Drugą śmietankę ubić z kremem w proszku, potem z rozpuszczoną zimną czekoladą. Posmarować cały tort. Resztę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i zrobić rozetki wokół tortu.
  • TORT JUBILEUSZOWY 11. dekoracje-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem, olejkiem i stopniowo dodawanym mlekiem. Zagnieść jak na twarde ciasto.Masę przetrzymywać w woreczku foliowym.Brać po trochu i napełniać dokładnie foremkę silikonową z różą. Po chwili foremkę rozciągnąć we wszystkie boki i wyjąć różę. Listki pozłocić.
  • TORT JUBILEUSZOWY 12. Zrobić też napis i inne ozdoby w odpowiedniej foremce silikonowej.
  • TORT JUBILEUSZOWY 13. Ułożyć dekoracje na torcie, które robimy wcześniej. Tort schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować