TORT JUBILEUSZOWY

  • wyświetlono: 395 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tort na doniosłą uroczystość Jubileuszową. Tort z 4 biszkoptami budyniowymi. Tort z 3 kremami, pokryty czekoladowym kremem. Tort z dekoracjami z mleka w proszku.

Babcia Tereska
  • 30 porcje
  • 300min
  • Trudny

Składniki

biszkopt :4 x
-4 jajka
-1/2 szklanka cukru
-2 budynie
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

do 1 biszkoptu:-2 budynie czekoladowe
do 2:-2 budynie waniliowe+50 g.tartej gorzkiej czekolady
do 3:-2 budynie malinowe
do 4:-2 budynie śmietankowe

nasączenie:
1/- 100 % owoców z wiśni
2 i 3/ - 1 szklanka posłodzonej mocnej kawy

krem serowy: 3 x
-1/3 sera z wiaderka tj.330 g.
-330 ml. śmietanki 30 %
-250 g. jogurtu greckiego
-250 g. serka mascarpone
-70 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-30 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody

1/ krem jagodowy:+150 ml. frużeliny jagodowej
2/ krem stracciatello:+100 g. tartej gorzkiej czekolady
3/ krem malinowy:+150 ml. frużeliny malinowej

obłożenie:
-300 g. gorzkiej czekolady
-330 ml. śmietanki 30 % do czekolady
-330 ml. śmietanki 30 % do kremu w proszku
-1 krem czekoladowy do tortów w proszku

ozdoby z mleka w proszku:
-400 g. cukru pudru
-400 g. mleka w proszku-2 op. to niebieskie
-troszku olejku pomarańczowego
-ok.110 ml. mleka w płynie
-barwnik złoty jadalny+odrobina alkoholu

Sposób przygotowania przepisu:

TORT JUBILEUSZOWY

  • TORT JUBILEUSZOWY1. biszkopt- Białka ubić ze szczyptą soli,potem cukrem.Dodawać po żółtku i ubijać.Stopniowo przesiewać do piany, budynie z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszać łopatką ale nie długo.Wylać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 175*C ok.25 min.Po upieczeniu, obrócić na ręcznik,zdjąć papier i zostawić do ostygnięcia. Upiec tak wszystkie 4 biszkopty z różnymi budyniami.
  • TORT JUBILEUSZOWY2. Blaszkę w której piekło się biszkopty, wyłożyć podwójnym wyższym papierem. Na spód ułożyć biszkopt czekoladowy, który smarujemy musem wiśniowym.
  • TORT JUBILEUSZOWY3. krem jagodowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Zimną śmietankę z serem i jogurtem zmiksować z pudrem, potem śnieżką.Dodać frużelinę i zmiksować.Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Zaraz wyłożyć do blaszki na biszkopt.
  • TORT JUBILEUSZOWY4. Przykryć biszkoptem z czekoladą i nasączyć połową kawy.
  • TORT JUBILEUSZOWY5. krem stracciatello- Wykonać jak 1 krem z tym że tartą czekoladę wmieszać, po dodaniu i zmiksowaniu z letnią żelatyną. Wylać i rozprowadzić na biszkopty w blaszce.
  • TORT JUBILEUSZOWY6. Przykryć biszkoptem malinowym i nasączyć resztą kawy.
  • TORT JUBILEUSZOWY7. krem malinowy- Wykonać jak 1 krem, ale z frużeliną malinową. Wylać i rozsmarować na biszkoptach w blaszce.
  • TORT JUBILEUSZOWY8. Przykryć ostatnim śmietankowym biszkoptem i schłodzić całą noc.
  • TORT JUBILEUSZOWY9. Po schłodzeniu obrócić na paterę i zdjąć zabezpieczenia.
  • TORT JUBILEUSZOWY10. obłożenie-Czekolady rozpuścić nad parą w śmietance i ostudzić. Drugą śmietankę ubić z kremem w proszku, potem z rozpuszczoną zimną czekoladą. Posmarować cały tort. Resztę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i zrobić rozetki wokół tortu.
  • TORT JUBILEUSZOWY11. dekoracje-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem, olejkiem i stopniowo dodawanym mlekiem. Zagnieść jak na twarde ciasto.Masę przetrzymywać w woreczku foliowym.Brać po trochu i napełniać dokładnie foremkę silikonową z różą. Po chwili foremkę rozciągnąć we wszystkie boki i wyjąć różę. Listki pozłocić.
  • TORT JUBILEUSZOWY12. Zrobić też napis i inne ozdoby w odpowiedniej foremce silikonowej.
  • TORT JUBILEUSZOWY13. Ułożyć dekoracje na torcie, które robimy wcześniej. Tort schłodzić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tort urodzinowyTort Jubileuszowy

Komentarze

Podobne przepisy

Tort serce

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort serce

Walentynki to dla mnie podwójne...

TORT SACHERA

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT SACHERA

Bardzo znany tort w Austrii. Tort...

Tort  Księżniczka

Dodane przez: malutka1204

Tort Księżniczka

Tort został w całości wymyślony...

TORT ESTERHAZY

Dodane przez: poezjasmaku

TORT ESTERHAZY

TYM RAZEM POLECAM PYSZNY TORT...

tort ferrero

Dodane przez: Kuchnia Ilony

Tort ferrero

Idealny tort, nie znam nig

image-262933l

Dodane przez: wiesiołek

Tort piernikowy

Zamiast piernika zrobiłam tort...