Idealny dla osób które nie przepadają za słodkimi tortami.
Składniki:
Biszkopt:
6 dużych jajek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
¾ szklanki mąki pszennej tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu
szczypta soli
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając partiami cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, szybko wymieszać (masa się spieni) i dodać do białek. Ubić razem, a na końcu dodać obie mąki i delikatnie wymieszać łopatką drewnianą- nie miksować.
Dno tortownicy o średnicy 25 cm posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto przelać do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut, na termoobiegu w temp. 160-180 st.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody razem z żelatyną. Przestudzić. Truskawki zmiksować z cukrem, wymieszać z galaretką, schłodzić w lodówce. Mus będzie gotowy kiedy będzie tężeć.
Krem jogurtowy:
750 g jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
250 g śmietanki 30%
zielony barwnik
Śmietanę ubić na sztywno, dodać jogurt, cukier puder i barwnik ( ilość barwnika zależna jaki chcemy uzyskać kolor, ja dałam szczyptę barwnika) - wymieszać.
Tort jogurtowy z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszy krążek posmarować tężejącym musem, przykryć drugim krążkiem- posmarować kremem jogurtowym, przykryć trzecim krążkiem i rozsmarować krem po całym torcie włącznie z bokami.
Udekorować według upodobań.
Komentarze