Tort jeżynowy na jogurcie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny ,delikatny jak obłoczek,tylko zajadać.No i dietetyczny,bardzo polecam.Jeżyny można zastąpić innymi owocami:)

  • 60 min

Składniki:

  • Jogurty naturalne po 400g 2x
    • Żelatyna 9 łyżeczek
    • Biszkopty paczka około 200g
    • Jeżyny 60dkg
    • Galaretki 2x z owoców leśnych
    • Cukier puder 5 łyżek

Tort jeżynowy na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-11uxoc1 1. Biszkopty ułożyć w tortownicy kwadratowej.
    Jogurty zmiksować z cukrem i 1/2 szkl.jeżyn.
    Osobno rozpuścić 9 łyżeczek żelatyny w minimalnej ilości gorącej wody,letnie wlać do masy jogurtowej zblendować i szybko kłaść na biszkopty,gdyż masa tężeje.
    Na stężałą masę dać resztę jeżyn i do lodówki.
  • image-02ku68x 2. Galaretki rozrobić w mniejszej ilości wody niż w przepisie,ja dałam 800ml.Zalewać dobrze stężałą galaretką owoce stopniowo.Dać trochę by przykryła owoce,jak stężeje wtedy dać resztę.
    Tu musi być wyczucie jak dodawać galaretkę.

  • image-1o1de2w 3. Smacznego życzę!

Komentarze

Podobne przepisy