TORT JEŻ dla 3-latka

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort urodzinowy dla dziecka. Tort przedstawia jeżyka w lesie. Tort zrobiłam dla maluszka w rodzinie.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -7 jajek
    -200 g. cukru
    -120 g. mąki tortowej
    -120 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -50 g. posypki czekoladowej

    NASĄCZENIE:
    -sok z mirabelek (domowy)

    KREM JAGODOWY:
    -200 ml.śmietanki 30 %
    -500 g. serka mascarpone
    -400 g. jogurtu greckiego
    -70 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -150 ml.frużeliny z czarnych jagód
    -25 g. żelatyny
    -ok. 1/2 szklanki wody

    KREM STRACCIATELLO:
    -200 ml.śmietanki 30 %
    -500 g. serka mascarpone
    -400 g. jogurtu greckiego
    -70 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -25 g. żelatyny
    -ok. 1/2 szklanki wody
    -100 g. startej czekolady mlecznej

    TYNK:
    -400 g. masła
    -200 ml. mleka skondensowanego-słodzonego
    -200 g. mleka w proszku

    DEKORACJE:
    -250 g. mleka w proszku
    -250 g. cukru pudru
    -troszkę mleka w płynie
    -barwniki jadalne
    -100 g. prażonych pestek dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort jeż dla 3-latka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT JEŻ dla 3-latka 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką. Na koniec dodać posypkę czekoladową i delikatnie wymieszać. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej się kroi.
  • TORT JEŻ dla 3-latka 2. Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć sokiem.
  • TORT JEŻ dla 3-latka 3. krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,serkiem, jogurtem i fixem. Potem dodać frużelinę i zmiksować.Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć do tortownicy.
  • TORT JEŻ dla 3-latka 4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć sokiem.
  • TORT JEŻ dla 3-latka 5. krem 2- Postąpić jak z poprzednim z tym, że po żelatynie, dodać startą czekoladę i wymieszać łopatką. Wyłożyć do tortownicy.
  • TORT JEŻ dla 3-latka 6. Przykryć 3 blatem biszkoptowym i schłodzić tort kilka godzin w lodówce.
  • TORT JEŻ dla 3-latka 7. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy. Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''.
  • TORT JEŻ dla 3-latka 8. Pościnać boki, nadając formę owalną. Zrobić miejsce na pyszczek, bo z tych ścinków będzie formowany pyszczek.
  • TORT JEŻ dla 3-latka 9. tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypując w proszku. Posmarować cały tort, dodatkowo przykleić tym kremem, obcięte kawałki tortu na pyszczek.
  • TORT JEŻ dla 3-latka 10. ozdoby-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.Zagnieść jak na plastyczne ciasto.Najlepiej mieszać ręką, wtedy wyczuje się, czy masa się skleja. Następnie wyrobić masę na stolnicy, podsypując cukrem pudrem.Podzielić na kawałki i zafarbować, jadalnym barwnikiem.Masę przetrzymywać w woreczku foliowym.
    Brać po kawałku masy i formować różne ozdoby.
  • TORT JEŻ dla 3-latka 11. Tort udekorować ozdobami i przetrzymywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować