Tort jeż

  • wyświetlono: 5983 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Zrobiłam go na pierwsze urodziny mojego syna Pawła

Beata_Szyperek
  • 300min

Składniki

ryż prażony
2 morele suszone
1 śliwka
4 galaretki(różne smaki)
2 margaryny kasia
budyń śmietankowy

polewa:
1 kostka margaryny zwykłej
pół szklanki wody
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao

masa budyniowa:
2 margaryny kasia
2 budynie śmietankowe
mleko
oraz grzybki do dekoracji można upiec samemu

Sposób przygotowania przepisu:

Tort jeż

  • 1. ciasto biszkoptowe:
    pieczemy jeden biszkopt z 4 jaj,przekrajamy na pół,górną część zostawiamy na przykrycie,a z dolnej wykrajamy formę,która nada kształt.
    Drugi biszkopt pieczemy z ośmiu jaj i też skrajamy górę,a resztę kroimy w paski.
    Galaretki rozpuszczamy i wylewamy na talerz głęboki,tak żeby można było wycinać paski.
    MASA:
    Gotujemy budyń,łączymy z margaryną.
    Na wyciętą formę smarujemy masę i kładziemy paskami biszkopt,potem galaretką przykrywamy znowu masą i tam gdzie galaretka idzie biszkopt i robimy tzw. szachownicę,na koniec smarujemy masą i przykrywamy cieniutkim biszkoptem,który poprzednio skrajaliśmy .
    Uciskamy wszystko aby nadać kształt,polewamy polewą i utykamy ryżem prażonym,z moreli i śliwek dekorujemy pyszczek.
    Wierzch możemy udekorować grzybkami.

Porady

Niekoniecznie musi być podwójny jeż.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zycie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Migdałowy jeż

Dodane przez: RedakcjaPP

Migdałowy jeż

Widok niesamowity, a smak wspaniały.

Migdałowy jeż

Dodane przez: PolskaGotuje

Migdałowy jeż

Widok niesamowity, a smak wspaniały....

tort

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT

Tort, bez okazji. Po prostu do...

wygląda i smakuje doskonale

Dodane przez: ANECIK1980

Tort

Tort szybki, łatwy i efektowny......

image-120bc6a

Dodane przez: dzidka103

Tort

Wyśmienity tort z kremem czekoladowym...

Tort po przekrojeniu.

Dodane przez: Edzia89

Tort

Na przepis natchnęłam się przeglądając...