Tort Jej Wysokośc Zosia

0 (0 ocen)

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Tort przygotowałam dla pewnej uroczej Zuzi. Zosia to jej ulubiona postać z bajki dlatego 6-ste urodziny postanowiła świętować razem z nią. Pomiędzy waniliowymi biszkoptami znalazł się truskawkowy krem oraz śmietanowy z białą czekoladą.

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt okrągły ( 24 cm )
    6 jajek
    1,5 szkl mąki
    1 szkl cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Biszkopt w formie na babkę z kominkiem 2 sztuki
    2 x 4 jajka
    2 x 1 szkl mąki
    2 x 3/4 szkl cukru
    2 x 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 x 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

    Krem truskawkowy
    1 opakowanie kremu truskawkowego
    1 szkl mleka
    3 łyżki miękkiego masła

    Krem śmietanowo- czekoladowy
    250 ml śmietanki 30%
    1,5 tabliczki białej czekolady

    Krem maślany
    1 kostka masła
    1/2 szkl cukru pudru
    2 łyżeczki soku z cytryny

    Poncz
    3 szkl wody
    2 duże cytryny
    2 łyżki cukru

    Dodatkowo
    dżem z czarnej porzeczki
    gotowa masa cukrowa ok 1 kg
    klej spożywczy
    barwniki
    lalka
    3 grube słomki
    tekturka
    folia spożywcza
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort lalka Desery

Tort jej wysokośc zosia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie biszkopty przygotowujemy w ten sam sposób. Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich cukier a następnie po jednym żółtku oraz wanilię. Pod koniec stopniowo dosypujemy mąkę z proszkiem. Ciasto przelewamy do form i pieczemy około 45 minut. Proponuję przygotować je dzień wcześniej aby dobrze sczerstwiały.
  • 2. Cytryny obieramy dokładnie ze skórki ( białe części mogą nadać gorzki smak). Kroimy je na plastry, zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy. Gotowy poncz przelewamy przez sitko i studzimy. (Nigdy nie nasączamy biszkoptu ciepłym płynem, ponieważ za bardzo rozmoknie).
  • 3. Mleko do kremu truskawkowego powinno mieć temperaturę otoczenia. Wsypujemy do niego zawartość opakowania i miksujemy około 3 minuty. Do kremu dodajemy miękkie masło i ubijamy jeszcze przez chwilę.
  • 4. Biały krem proponuję przygotować dzień wcześniej. Śmietankę gotujemy. Kiedy zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy aż całkiem się rozpuści. Studzimy a następnie wstawiamy do lodówki na noc. Ubijamy dopiero przed przekładaniem tortu.
  • 5. Miękkie masło ubijamy z pudrem i sokiem cytrynowym na puszystą masę.
  • 6. Duży okrągły biszkopt kroimy na dwie części a oba upieczone w formie na babkę na trzy blaty.
  • 7. Z racji tego, że tort jest piętrowy pod część z lalką musimy przygotować podkład aby się nie zapadł. Z tektury wycinamy koło o średnicy największego blatu biszkoptu upieczonego w formie na babkę. Owijamy go folią spożywczą.
  • 8. Pracę zaczynamy od dużego okrągłego biszkoptu. Jeden blat nasączamy ponczem, smarujemy dżemem porzeczkowym i nakładamy cały krem z białą czekoladą. Układamy drugi blat, który obficie nasączmy. Całość smarujemy kremem maślanym i wstawiamy do lodówki.
  • 9. Biszkopty, które mają być sukienką dla naszej lalki układamy na wcześniej przygotowanym podkładzie z tektury. Zaczynamy od największego a kończymy na najmniejszym. Podobnie jak poprzednio każdy nasączmy, smarujemy dżemem porzeczkowym i kremem truskawkowym. Pozostały krem maślany wykładamy na brzegi i górę. Również wstawiamy do lodówki.
  • 10. Białą masę cukrową ( ok. 600 g ) wałkujemy na kształt koła. Obkładamy nią okrągły biszkopt. Docinamy na dole. Z fioletowej robimy pasek o grubości około 4 cm. Możemy wyciąć go radełkiem. Doklejamy w dolej części. Przygotowujemy kwiatki, kokardkę oraz tabliczkę z imieniem. Wszystkie elementy przykleamy klejem spożywczym. Chowamy ponownie do lodówki.
  • 11. Lalkę owijamy folią spożywczą do pasa. Umieszczamy ją w drugiej części tortu. Jeżeli się przechyla możemy podłożyć pod jej nogi trochę masy cukrowej. Dolną część "słodkiej spódnicy" obkładamy białym pasem o szerokości około 10-15 cm. Z fioletowej masy wycinamy kolejne elementy i nakładamy je na tort oraz lalkę. Lepimy resztę szczegółów i doklejamy za pomocą jadalnego kleju. Koronę zostawiamy do wyschnięcia, żeby sztywno trzymała się na głowie. ( Zwierzątka są plastikowe, solenizantka bardzo chciał, żebym umieściła je na torcie.) Wstawiamy do lodówki.
  • 12. W okrągłej części musimy umieścić wsporniki. Do tego posłużą nam słomki do drinków lub patyczki do balonów. Docinamy je na równo z wysokością tortu. Nie mogą być za krótkie ani za długie. Foremką na babkę delikatnie zaznaczamy granicę, aby wsporniki znajdowały się pod tortem lalką i nie wystawały poza jego średnicę. Słomki wbijamy po środku i na brzegu zaznaczonej granicy. Ja użyłam 8 sztuk dla pewności.
  • 13. Aby oba piętra dobrze się trzymały, dolne smarujemy masą maślaną. Układamy na nim tort lalkę. Wstawiamy do lodówki na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować