TORT "JAJKO PISANKA"

  • wyświetlono: 393 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tort urodzinowy w formie świątecznej Pisanki. Tort z biszkoptem jasnym i ciemnym. Tort z kremem truflowym i stracciatello. Tort z galaretką i malinami.Tort z polewą czekoladową i ozdobami z mleka w proszku.

Babcia Tereska
  • 30 porcje
  • 200min
  • Średni

Składniki

BISZKOPT JASNY:
-7 jajek
-200 g. cukru
-120 g. mąki tortowej
-120 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

BISZKOPT CIEMNY:
-3 jajek
-80 g. cukru
-60 g. mąki tortowej
-50 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżka kakao
-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

NASĄCZENIE:
-250 ml. syropu z czerwonej porzeczki

KREM TRUFLOWY:
-200 g. czekoladek Trufli
-300 ml. śmietanki 30 %
-500 g. serka mascarpone
-20 g. cukru pudru
-15 g. żelatyny
-1/3 szklanki wody

KREM STRACCIATELLO:
-500 ml. śmietanki 30 %
-500 g. serka mascarpone
-20 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-100 g. mlecznej czekolady

GALARETKA:
-3,5 szklanki wody
-3 galaretki malinowe
-250 g. świeżych malin

OBŁOŻENIE-tynk:
-400 g. masła
-200 g. cukru pudru
-ok.50 ml.mleka w płynie
-150 g. mleka w proszku

POLEWA CZEKOLADOWA-ganasz:
-200 g. gorzkiej czekolady
-200 g. mlecznej czekolady
-ok.250 ml.śmietanki 30 %


OZDOBY:
-250 g. mleka w proszku
-250 g. cukru pudru
-ok.80 ml. mleka w płynie
-barwnik jadalny czerwony, żółty,pomarańczowy,niebieski

Sposób przygotowania przepisu:

TORT "JAJKO PISANKA"

  • TORT "JAJKO PISANKA"1. biszkopt jasny-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając, ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 22x36 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25-30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
    biszkopt ciemny-Postąpić jak z poprzednim z tym,że piec krócej ok.15-20 min. i zostawić w całości.
  • TORT "JAJKO PISANKA"2. Jasny spodni blat biszkoptowy ułożyć do blaszki z wyżej zabezpieczonymi bokami.Nasączyć częścią syropu.
  • TORT "JAJKO PISANKA"3. krem 1-Czekoladki rozpuścić wraz ze śmietanką nad parą. Ostudzić i schłodzić przynajmniej z pół godz. w lodówce.
    Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę czekoladową, ubić z pudrem i serkiem.
    Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować Wyłożyć do blaszki na biszkopt i rozsmarować.
  • TORT "JAJKO PISANKA"4. Przykryć ciemnym biszkoptem i nasączyć.
  • TORT "JAJKO PISANKA"5. krem 2-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i serkiem.
    Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wmieszać startą na tarce czekoladę.Wyłożyć do blaszki na biszkopt i rozsmarować.
  • TORT "JAJKO PISANKA"6. Przykryć środkowym blatem biszkoptowym i nasączyć.
  • TORT "JAJKO PISANKA"7. galaretka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej i gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia. Dodać maliny i wylać do blaszki.
  • TORT "JAJKO PISANKA"8. Przykryć górą biszkoptu jasnego i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.
  • TORT "JAJKO PISANKA"9. Po schłodzeniu, przykryć paterą i obrócić "do góry nogami".
  • TORT "JAJKO PISANKA"10. Obkroić tort wokół, nadając formę owalną.
  • TORT "JAJKO PISANKA"11. tynk-Zmiksować miękkie masło z pudrem cukrem, mlekiem w płynie i w proszku. Posmarować cały tort i na trochę schłodzić.
  • TORT "JAJKO PISANKA"12. polewa-Czekolady posiekać i roztopić nad parą wraz ze śmietanką. Ostudzić do jeszcze płynnej i oblać cały tort. Boki posmarować spływającą polewą.
  • TORT "JAJKO PISANKA"13. dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Masę podzielić na części i zafarbować.
  • TORT "JAJKO PISANKA"14. Zrobić różnokolorowe kwiatki.
  • TORT "JAJKO PISANKA"15. Przechować w lodówce do dekorowania.
  • TORT "JAJKO PISANKA"16. Na jeszcze nie zastygłej polewie ułożyć dekoracje.
  • TORT "JAJKO PISANKA"17. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tort wielkanocnygalaretka z malinamiozdoby z mleka w proszkukrem stracciatelloTORT JAJKO PISANKAtort z kremem truflowym

Komentarze

Podobne przepisy

Tort

Dodane przez: Izabella1618

Tort

Na każde urodziny robię torty....

Mazurek jajko sadzone

Dodane przez: Elisa

Mazurek jajko sadzone

Mazurek w nietypowym kształcie,...

Słodkie jajko sadzone czyli waniliowy sernik z brzoskwiniami i galaretką

Dodane przez: Ewelina Marcin

Słodkie jajko sadzone czyli waniliowy sernik...

Świąteczny, szybki w przygotowaniu,...

Wielkanocne tartaletki „Słodkie jajko”

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Wielkanocne tartaletki „Słodkie jajko”

Jajko to nieodłączny element Wielkanocny....

Tort orzechowy.

Dodane przez: BABECZKA 35

Tort orzechowy

Taki tort orzechowy można przygotować...

tort kinder

Dodane przez: Elwira

Tort Kinder

Tort dla miłośników słynnej kinder...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE