Tort urodzinowy w formie świątecznej Pisanki. Tort z biszkoptem jasnym i ciemnym. Tort z kremem truflowym i stracciatello. Tort z galaretką i malinami.Tort z polewą czekoladową i ozdobami z mleka w proszku.
3 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT JASNY:
-7 jajek
-200 g. cukru
-120 g. mąki tortowej
-120 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
BISZKOPT CIEMNY:
-3 jajek
-80 g. cukru
-60 g. mąki tortowej
-50 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżka kakao
-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
NASĄCZENIE:
-250 ml. syropu z czerwonej porzeczki
KREM TRUFLOWY:
-200 g. czekoladek Trufli
-300 ml. śmietanki 30 %
-500 g. serka mascarpone
-20 g. cukru pudru
-15 g. żelatyny
-1/3 szklanki wody
KREM STRACCIATELLO:
-500 ml. śmietanki 30 %
-500 g. serka mascarpone
-20 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-100 g. mlecznej czekolady
GALARETKA:
-3,5 szklanki wody
-3 galaretki malinowe
-250 g. świeżych malin
OBŁOŻENIE-tynk:
-400 g. masła
-200 g. cukru pudru
-ok.50 ml.mleka w płynie
-150 g. mleka w proszku
POLEWA CZEKOLADOWA-ganasz:
-200 g. gorzkiej czekolady
-200 g. mlecznej czekolady
-ok.250 ml.śmietanki 30 %
OZDOBY:
-250 g. mleka w proszku
-250 g. cukru pudru
-ok.80 ml. mleka w płynie
-barwnik jadalny czerwony, żółty,pomarańczowy,niebieski
Tort "jajko pisanka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Po schłodzeniu, przykryć paterą i obrócić "do góry nogami".
2.Kroić ciepłym i ostrym nożem.
3.Na jeszcze nie zastygłej polewie ułożyć dekoracje.
4.Przechować w lodówce do dekorowania.
5.Zrobić różnokolorowe kwiatki.
6.dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Masę podzielić na części i zafarbować.
7.polewa-Czekolady posiekać i roztopić nad parą wraz ze śmietanką. Ostudzić do jeszcze płynnej i oblać cały tort. Boki posmarować spływającą polewą.
8.tynk-Zmiksować miękkie masło z pudrem cukrem, mlekiem w płynie i w proszku. Posmarować cały tort i na trochę schłodzić.
9.Obkroić tort wokół, nadając formę owalną.
10.biszkopt jasny-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając, ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 22x36 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25-30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
biszkopt ciemny-Postąpić jak z poprzednim z tym,że piec krócej ok.15-20 min. i zostawić w całości.
11.Przykryć górą biszkoptu jasnego i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.
12.galaretka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej i gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia. Dodać maliny i wylać do blaszki.
13.Przykryć środkowym blatem biszkoptowym i nasączyć.
14.krem 2-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i serkiem.
Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wmieszać startą na tarce czekoladę.Wyłożyć do blaszki na biszkopt i rozsmarować.
15.Przykryć ciemnym biszkoptem i nasączyć.
16.krem 1-Czekoladki rozpuścić wraz ze śmietanką nad parą. Ostudzić i schłodzić przynajmniej z pół godz. w lodówce.
Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę czekoladową, ubić z pudrem i serkiem.
Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować Wyłożyć do blaszki na biszkopt i rozsmarować.
17.Jasny spodni blat biszkoptowy ułożyć do blaszki z wyżej zabezpieczonymi bokami.Nasączyć częścią syropu.
Komentarze