TORT "JAJKO PISANKA"

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort urodzinowy w formie świątecznej Pisanki. Tort z biszkoptem jasnym i ciemnym. Tort z kremem truflowym i stracciatello. Tort z galaretką i malinami.Tort z polewą czekoladową i ozdobami z mleka w proszku.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT JASNY:
    -7 jajek
    -200 g. cukru
    -120 g. mąki tortowej
    -120 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    BISZKOPT CIEMNY:
    -3 jajek
    -80 g. cukru
    -60 g. mąki tortowej
    -50 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka kakao
    -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    -250 ml. syropu z czerwonej porzeczki

    KREM TRUFLOWY:
    -200 g. czekoladek Trufli
    -300 ml. śmietanki 30 %
    -500 g. serka mascarpone
    -20 g. cukru pudru
    -15 g. żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    KREM STRACCIATELLO:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -500 g. serka mascarpone
    -20 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -100 g. mlecznej czekolady

    GALARETKA:
    -3,5 szklanki wody
    -3 galaretki malinowe
    -250 g. świeżych malin

    OBŁOŻENIE-tynk:
    -400 g. masła
    -200 g. cukru pudru
    -ok.50 ml.mleka w płynie
    -150 g. mleka w proszku

    POLEWA CZEKOLADOWA-ganasz:
    -200 g. gorzkiej czekolady
    -200 g. mlecznej czekolady
    -ok.250 ml.śmietanki 30 %


    OZDOBY:
    -250 g. mleka w proszku
    -250 g. cukru pudru
    -ok.80 ml. mleka w płynie
    -barwnik jadalny czerwony, żółty,pomarańczowy,niebieski
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort "jajko pisanka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT "JAJKO PISANKA" 1. Po schłodzeniu, przykryć paterą i obrócić "do góry nogami".
  • TORT "JAJKO PISANKA" 2. Kroić ciepłym i ostrym nożem.
  • TORT "JAJKO PISANKA" 3. Na jeszcze nie zastygłej polewie ułożyć dekoracje.
  • TORT "JAJKO PISANKA" 4. Przechować w lodówce do dekorowania.
  • TORT "JAJKO PISANKA" 5. Zrobić różnokolorowe kwiatki.
  • TORT "JAJKO PISANKA" 6. dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Masę podzielić na części i zafarbować.
  • TORT "JAJKO PISANKA" 7. polewa-Czekolady posiekać i roztopić nad parą wraz ze śmietanką. Ostudzić do jeszcze płynnej i oblać cały tort. Boki posmarować spływającą polewą.
  • TORT "JAJKO PISANKA" 8. tynk-Zmiksować miękkie masło z pudrem cukrem, mlekiem w płynie i w proszku. Posmarować cały tort i na trochę schłodzić.
  • TORT "JAJKO PISANKA" 9. Obkroić tort wokół, nadając formę owalną.
  • TORT "JAJKO PISANKA" 10. biszkopt jasny-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając, ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 22x36 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25-30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
    biszkopt ciemny-Postąpić jak z poprzednim z tym,że piec krócej ok.15-20 min. i zostawić w całości.
  • TORT "JAJKO PISANKA" 11. Przykryć górą biszkoptu jasnego i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.
  • TORT "JAJKO PISANKA" 12. galaretka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej i gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia. Dodać maliny i wylać do blaszki.
  • TORT "JAJKO PISANKA" 13. Przykryć środkowym blatem biszkoptowym i nasączyć.
  • TORT "JAJKO PISANKA" 14. krem 2-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i serkiem.
    Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wmieszać startą na tarce czekoladę.Wyłożyć do blaszki na biszkopt i rozsmarować.
  • TORT "JAJKO PISANKA" 15. Przykryć ciemnym biszkoptem i nasączyć.
  • TORT "JAJKO PISANKA" 16. krem 1-Czekoladki rozpuścić wraz ze śmietanką nad parą. Ostudzić i schłodzić przynajmniej z pół godz. w lodówce.
    Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę czekoladową, ubić z pudrem i serkiem.
    Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować Wyłożyć do blaszki na biszkopt i rozsmarować.
  • TORT "JAJKO PISANKA" 17. Jasny spodni blat biszkoptowy ułożyć do blaszki z wyżej zabezpieczonymi bokami.Nasączyć częścią syropu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować