Tort jagodowo-borówkowy (w pionowe pasy)

3 (3 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort urodzinowy na puszystym biszkopcie o zdecydowanym kolorze i smaku leśnych jagód, które razem z bitą śmietaną i serem mascarpone tworzą pyszny krem. Tort ciekawie wygląda po rozkrojeniu z uwagi na nietypowe pionowe pasy biszkoptowego ciasta przełożonego kremem.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • • biszkopt:
    6 jajek
    16 dag cukru
    14 dag mąki pszennej
    7 dag mąki ziemniaczanej
    • poncz:
    3/4 szklanki herbaty
    łyżka soku z cytryny
    łyżeczka cukru wanilinowego
    kieliszek spirytusu
    • krem śmietanowo - jagodowy:
    400 g jagód leśnych (mogą być mrożone)
    łyżka soku z cytryny
    6 łyżeczek żelatyny
    pół szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    600 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
    250 g schłodzonego sera mascarpone
    • dekoracja tortu:
    tabliczka czekolady deserowej
    250 g borówek amerykańskich
Wystaw ocenę:

3 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort jagodowo-borówkowy (w pionowe pasy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort jagodowo-borówkowy 1. Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową.
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C. Mikserem na najwyższych obrotach ubijamy białka na sztywno uważając, aby ich nie przebić. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Dokładamy po jednym żółtku jak najdłużej miksując. Mąką przesiewamy i dosypujemy po jednej łyżce delikatnie mieszając łopatką.
    Natłuszczamy tylko dno formy. Wypełniamy formę ciastem i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez 40 minut.
    Biszkopt zostawiamy do ostudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Kiedy ostygnie obkrawamy boki ostrym nożem i wyjmujemy z formy. Kroimy go na dwie równe części (wzdłuż dłuższego boku), a następnie te dwie części dzielimy na dwa blaty. W ten sposób otrzymujemy cztery biszkoptowe warstwy wielkości 12 cm x 33cm.

    Przygotowujemy poncz łącząc w szklance składniki.

    Przygotowujemy frużelinę jagodową. Jagody wsypujemy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i zagotowujemy. Przecieramy przez gęste sito. Przetarte jagody raz jeszcze zagotowujemy. Zestawiamy z ognia, dosypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Zanim zaczniemy ubijać śmietanę, frużelina musi całkowicie wystygnąć.

    Śmietanę kremówkę miksujemy na sztywno na najwyższych obrotach. Stopniowo dodajemy ser mascarpone. Po łyżce dodajemy ostudzoną frużelinę i miksujemy krem na najniższych obrotach.

    Ciasto nasączamy ponczem i pokrywamy kremem śmietanowo - jagodowym, Jeden z biszkoptów zawijamy podobnie do rolady (zaczynając od węższego boku), a pozostałe owijamy woków niego i dociskamy równomiernie rękami. Krem rozprowadzamy na bokach i górze tortu. Wyrównujemy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  • Tort jagodowo-borówkowy 2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią górę tortu, a na bokach tworzymy ,,zacieki''. Układamy borówki.

Porady

Do upieczenia ciasta potrzebna jest nie okrągła, lecz prostokątna forma o wymiarach 24cm×33cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować