Tort jabłkowy z twarogowym kremem

  • wyświetlono: 154 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Smaczny tort jabłkowy. Idealnie pasuję do herbaty lub kawy z mlekiem. Ciasto wilgotne, aromatyczne i bardzo delikatne. Proste w przygotowaniu.

nataliakielek
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

1 szt. jajko
80 g cukru
4 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180-200 g jabłko (Szampion )
cynamon mielony wg smaku

Krem:

100 ml śmietanki 30%
200 g twaróg domowej roboty
2-3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

80 g orzechy
40 g cukru
1 łyżka wody
1-2 łyżki tartej czekolady

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tort jabłkowy z twarogowym kremem

  • Jabłko umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.1. Jabłko umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować tortownicę o śr.14-16 cm. Dno wyścielić papierem do pieczenia.
  • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej, zmiksować.2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej, zmiksować.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, dodać sól. Następnie przesiać przez sito.3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, dodać sól. Następnie przesiać przez sito.
  • Masę jajeczną wymieszać z jabłkiem. Dodać suche składniki, dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być nie bardzo gęste.4. Masę jajeczną wymieszać z jabłkiem. Dodać suche składniki, dokładnie wymieszać.
  • Ciasto powinno być nie bardzo gęste. Wyłożyć do przygotowanej tortownicy.5. Ciasto powinno być nie bardzo gęste. Wyłożyć do przygotowanej tortownicy.
  • Ciasto powinno być nie bardzo gęste. Wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w temp. 180 C ok. 30-40 min. Gotowe ciasto wyłożyć na kratkę do ostygnięcia.6. Piec w temp. 180 C ok. 30-40 min. Gotowe ciasto wyłożyć na kratkę do ostygnięcia.
  • Twaróg przetrzeć przez sito lub zmiksować  blenderem. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Stopniowo dodawać twaróg, cały czas miksując.7. Twaróg przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Stopniowo dodawać twaróg, cały czas miksując.
  • Ciasto przekroić na pół.8. Ciasto przekroić na pół.
  • Ciasto przekroić na pół. Krem rozsmarować na jednym blacie, przykryć drugim. Wierzch i boki posmarować resztą masy.9. Krem rozsmarować na jednym blacie, przykryć drugim. Wierzch i boki posmarować resztą masy.
  • Przygotować orzechy ( u mnie włoskie, migdały, nerkowca ). W rondelku z grubym dnem rozpuścić cukier w wodzie. Dodać orzechy, cały czas mieszając, na małym ogniu, do momentu żeby cukier nie skarmelizował. Gorące orzechy wyłożyć pojedynczo  na pergamin10. Przygotować orzechy ( u mnie włoskie, migdały, nerkowca ). W rondelku z grubym dnem rozpuścić cukier w wodzie. Dodać orzechy, cały czas mieszając, na małym ogniu, do momentu żeby cukier nie skarmelizował. Gorące orzechy wyłożyć pojedynczo na pergamin, zostawić do ostygnięcia.
    Rozdzielać orzechy szybko!
  • Udekorować tort tak przygotowanymi orzechami i posypać tartą czekoladą.11. Udekorować tort tak przygotowanymi orzechami i posypać tartą czekoladą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

torttwarógjabłkoDeserciastado herbatytort jabłkowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

tort polski

Dodane przez: izaa_a

tort polski z maślanym kremem

tort wydaje sie pracochłonny ale...

image-0vg1w50

Dodane przez: Torcikowo

TORT Z KREMEM CHAŁWOWYM

Tradycyjny biszkopt, połączony...

Tort Piegusek z kremem budyniowym

Dodane przez: Di bloguje

Tort Piegusek z kremem budyniowym

Choć samo ciasto Piegusek jest...

tort

Dodane przez: zjedzmy_troche_slodkosci

Tort z kremem Milky Way

Urodzinowe słodkości w wydaniu...

Tort Rocznicowy,Krem Kukułka.

Dodane przez: Słodko Słodka

Tort Rocznicowy z Kremem Kukułka

Torcik Ten Przygotowałam na Naszą...