Tort jabłkowy

  • wyświetlono: 141 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Doskonale smakuje również z innymi konfiturami.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Sylwia Więckowska, Częstochowa

Składniki

● 30 dag ciasta francuskiego (najlepiej w płatach)
● 2 jajka
● sól
● 7 dag cukru
● 50 dag chudego twarogu
● budyń waniliowy
● 5 średnich jabłek
● łyżka soku z cytryny
● 4 łyżki konfitury, np. śliwkowej
● tłuszcz do formy
● mąka

Sposób przygotowania przepisu:

Tort jabłkowy

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Twaróg mieszamy z budyniem.
  • 2. Jabłka obieramy, przekrawamy w poprzek na pół i odkrawamy po 1 grubym plastrze z każdej połówki. Usuwamy gniazda nasienne. Plastry jabłek nacinamy po jednej stronie na krzyż i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • 3. Formę do tarty (śr. 28 cm) natłuszczamy. Na posypanej mąką stolnicy układamy płaty ciasta (jeden na drugim) i rozwałkowujemy na jeden placek większy od średnicy formy o 4 cm. Przekładamy do formy i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wykładamy masę serową.
  • 4. Układamy jabłka (po 2 plastry), środki wypełniamy konfiturą. Pieczemy 15-20 minut w temp. 200 °C.
PPWS_05-2013

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortjabłkaciasto_francuskie

Komentarze

Podobne przepisy

Tort pistacjowo-jabłkowo-czekoladowy

Dodane przez: 2milutka

Tort pistacjowo-jabłkowo czekoladowy

Typowy jesienny torcik, bardzo...

tort jabłkowo orzechowy "PIESEK"

Dodane przez: mariosylwia

Tort jabłkowo - orzechowy "PIESEK"

:-) Gorąco polecam (-:

Tort jabłkowo - kokosowy

Dodane przez: PaulinaW

Tort jabłkowo - kokosowy

Torcik jest przepyszny pierwszy...

Dodane przez: PolskaGotuje

Tort jabłkowy

pyszny torcik z prażonymi jabłkami...

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tort makowo-jabłkowy

Idealny na zimowe wieczory przy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE