Tort jabłkowy

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszny i lekki. Świetny na różne uroczystości. Można go robić cały rok.

Składniki:

  • ● 3 jajka
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 8 łyżek mąki tortowej
    ● czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 9 łyżeczek gorącej wody.
    Masa: 1 kg jabłek
    ● budyń śmietankowy
    ● 500 ml śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka mieszamy z cukrem,
    wlewamy wodę, masę miksujemy
    i studzimy. Mąki mieszamy
    z proszkiem i dodajemy
    do masy, miksując. Białka
    ubijamy z 3 łyżkami cukru
    i mieszamy z ciastem.
  • 2. Tortownicę (śr. 24 cm) wykładamy
    papierem, wylewamy
    ciasto i pieczemy ok. 25
    min. Kroimy na 3 części.
  • 3. Obrane jabłka kroimy, prażymy
    z 3 łyżkami wody. Budyń
    rozrabiamy w 1/2 szkl.
    wody, wlewamy do jabłek
    i gotujemy. Wykładamy na
    biszkopt, przykrywamy drugim.
    Studzimy. Ubijamy śmietanę,
    smarujemy drugi biszkopt
    i wierzch. Dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować