Tort jabłkowo - orzechowy "PIESEK"

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Masa orzechowa:
    40 dag orzechów włoskich (mielonych)
    2 szklanki śmietany 30%
    4 jajka
    1 1/2 szklanki cukru
    40 dag miękkiego masła

    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    2 galaretki pomarańczowe
    1 łyżka masła

    Krem budyniowy (na wierzch):
    1/2 mleka
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    25 dag masła lub margaryny
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki kakao

    Dodatkowo:
    dżem z czarnej porzeczki

    Do dekoracji:
    czekoladka (na nos)
    2 cukierki Toffifee (na oczy)
    kokardka (zrobiłam z krepiny)
    pisaki cukrowe (na pyszczek)


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort jabłkowo - orzechowy "piesek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • * 1. Upiec dwa biszkopty jasne z 6 jajek w formie 25/35 cm (tułów pieska) i jeden w szklanej misce wyłożonej folią aluminiową z 4 - 5 jajek (to będzie głowa pieska).

  • 2. Masa orzechowa:
    Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Słodką śmietankę 30-kę wlać do garnka, podgrzać. Do gotującej śmietanki wlać masę jajeczną, zamieszać, następnie wrzucić orzechy. Gotować przez 3 minuty, potem zostawić do ostudzenia. Masło utrzeć, dodawać po łyżce zimnej masy orzechowej ciągle mieszając.
  • 3. Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczach. Masło roztopić, dodać jabłka, wymieszać i chwilę smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać suche galaretki, wmieszać i smażyć kilka minut bez przykrycia.
  • * 4. Wykonanie:
    Dwa biszkopty z formy, przekroić wzdłuż na pół, położyć jeden na drugim i wyciąć z nich kształt tułowia (jeden na dole zostawić większy żeby lepiej było umieścić głowę). Każdy nasączyć. Resztki zostawić na ogon i uszy.
  • * 5. Z biszkoptu pieczonego w misce, uformować kształt głowy.
  • 6. Przełożenie (tułów):
    Biszkopt - dżem porzeczkowy - 1/2 masy orzechowej - biszkopt - masa jabłkowa - biszkopt - dżem porzeczkowy - 1/2 masy orzechowej - biszkopt.
  • 7. Na przełożonym tułowiu umieścić głowę, dołożyć ogon i uszy. Całość pokryć masą budyniową i udekorować.
  • 8. Masa budyniowa:
    Połowę mleka zagotować z cukrem. W drugiej części roztrzepać budyń. Połączyć z gotującym się mlekiem. Ugotować budyń. Masło utrzeć na puszystą masę i połączyć z przestudzonym budyniem. Masę budyniową podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Masa orzechowa Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować