TORT IMIENINOWY Z GLAZURĄ

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Tort z biszkoptem i kremem wiśniowym.Tort z lustrzaną glazurą.Tort zrobiłam dla siostry na imieniny.

  • 4 godz.

Składniki:

  • biszkopt jasny:
    -5 jajek
    -200 g.cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    biszkopt ciemny:
    -3 jajek
    -100 g.cukru
    -50 g. mąki tortowej
    -50 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka kakao
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -3 łyżeczki kawy
    -3/4 szklanki wody
    -3 łyżeczki cukru

    krem wiśniowy:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -1 śnieżka
    -250 g. serka mascarpone
    -410 g. dżemu wiśniowego
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    obłożenie i rozetki:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -1 krem śmietankowy do tortów w proszku
    -400 g. jogurtu greckiego
    -15 g. żelatyny
    -1/3 szklanki wody


    lustrzana glazura:
    -200 g. cukru
    -30 g. kakao
    -200 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. gorzkiej czekolady
    -2,5 łyżeczki żelatyny+odrobina zimnej wody

    dekoracja:
    -suchy złoty barwnik jadalny
    -parę malin i jeżyn
    -listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Tort imieninowy z glazurą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Po przestygnięciu, przekroić na 2 blaty.Biszkopt ciemny tak samo upiec lecz nie kroić.
  • nasączenie 2. Spód z białego biszkoptu ułożyć w tortownicy i nasączyć zaparzoną kawą.
  • krem 3. krem wiśniowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić ze śnieżką. Dodawać porcjami serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną. Wyłożyć połowę na biszkopt w tortownicy.
  • nasączenie 4. Przykryć ciemnym biszkoptem i nasączyć resztą kawy.
  • krem 5. Wyłożyć resztę kremu.
  • góra 6. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i schłodzić.
  • po schłodzeniu 7. Zdjąć obręcz z tortownicy, ułożyć na paterze.
  • tynk 8. obłożenie:Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i kremem w proszku. Dodawać porcjami jogurt a na koniec żelatynę. Krótko zmiksować i posmarować cały tort. Nozem zrobić rowki wokół tortu i schłodzić. Zrobić też osobno na talerz parę rozetek, będą na dekoracje.
  • glazura 9. glazura-Wymieszać żelatynę z odrobiną wody i odstawić do napęcznienia. Wymieszać cukier z kakao i śmietanką, połamać czekoladę. Wstawić na parę i mieszać do rozpuszczenia cukru. Na koniec zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę do rozpuszczenia. Chwilę mieszać do lekkiego przestygnięcia i polać tort.
  • dekoracje 10. dekoracje-Ułożyć zastygłe rozetki, oraz owoce.Złoty jadalny suchy barwnik maczać pędzelkiem i popryskać górę tortu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować