Tort z biszkoptem i kremem wiśniowym.Tort z lustrzaną glazurą.Tort zrobiłam dla siostry na imieniny.
4 godz.
Składniki:
biszkopt jasny:
-5 jajek
-200 g.cukru
-100 g. mąki tortowej
-100 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
biszkopt ciemny:
-3 jajek
-100 g.cukru
-50 g. mąki tortowej
-50 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżka kakao
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
nasączenie:
-3 łyżeczki kawy
-3/4 szklanki wody
-3 łyżeczki cukru
krem wiśniowy:
-330 ml. śmietanki 30 %
-1 śnieżka
-250 g. serka mascarpone
-410 g. dżemu wiśniowego
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
obłożenie i rozetki:
-330 ml. śmietanki 30 %
-50 g. cukru pudru
-1 krem śmietankowy do tortów w proszku
-400 g. jogurtu greckiego
-15 g. żelatyny
-1/3 szklanki wody
lustrzana glazura:
-200 g. cukru
-30 g. kakao
-200 ml. śmietanki 30 %
-50 g. gorzkiej czekolady
-2,5 łyżeczki żelatyny+odrobina zimnej wody
dekoracja:
-suchy złoty barwnik jadalny
-parę malin i jeżyn
-listki mięty
Tort imieninowy z glazurą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Po przestygnięciu, przekroić na 2 blaty.Biszkopt ciemny tak samo upiec lecz nie kroić.
2.Spód z białego biszkoptu ułożyć w tortownicy i nasączyć zaparzoną kawą.
3.krem wiśniowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić ze śnieżką. Dodawać porcjami serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną. Wyłożyć połowę na biszkopt w tortownicy.
4.Przykryć ciemnym biszkoptem i nasączyć resztą kawy.
5.Wyłożyć resztę kremu.
6.Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i schłodzić.
7.Zdjąć obręcz z tortownicy, ułożyć na paterze.
8.obłożenie:Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i kremem w proszku. Dodawać porcjami jogurt a na koniec żelatynę. Krótko zmiksować i posmarować cały tort. Nozem zrobić rowki wokół tortu i schłodzić. Zrobić też osobno na talerz parę rozetek, będą na dekoracje.
9.glazura-Wymieszać żelatynę z odrobiną wody i odstawić do napęcznienia. Wymieszać cukier z kakao i śmietanką, połamać czekoladę. Wstawić na parę i mieszać do rozpuszczenia cukru. Na koniec zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę do rozpuszczenia. Chwilę mieszać do lekkiego przestygnięcia i polać tort.
10.dekoracje-Ułożyć zastygłe rozetki, oraz owoce.Złoty jadalny suchy barwnik maczać pędzelkiem i popryskać górę tortu.
Komentarze